Foto: cv-onderhoud-warmteservice

Onderhoud cv-ketel: ontluchten, bijvullen of aftappen

Met hulp van dit stappenplan kun je eenvoudig zelf je cv-ketel en radiator ontluchten, bijvullen of aftappen.

Guido van Loon

Foto boven: Warmteservice.

De cv-ketel ontluchten

Het is storend als je cv-installatie en radiator herrie maken. Wanneer je de kachel aanzet, begint het in huis hard te tikken of hoor je andere vreemde geluiden. Één van de belangrijkste oorzaken van deze vervelende geluiden is de aanwezigheid van lucht in de leidingen en radiatoren. Gelukkig kun je dit probleem zelf snel oplossen.

Voorbereiding

Voordat je met het ontluchten begint, moet je ervoor zorgen dat alle radiatoren en de cv-ketel goed bereikbaar zijn. Zoek vervolgens het ontluchtingssleuteltje waarmee de radiatoren kunnen worden ontlucht. En ten slotte: houd een aantal doeken bij de hand om het water op te vangen tijdens het ontluchten.

Cv-ketelonderhoud. Bron: Karwei.

Stap 1

Draai alle radiatoren open voordat je de cv gaat ontluchten. Laat de cv minstens 10 minuten werken: hierdoor verzamelt de lucht zich bij de ontluchtingsventielen. Schakel de cv-ketel uit door de stekker uit het stopcontact te trekken.

Stap 2

Ontlucht alle radiatoren stuk voor stuk. Werk daarbij van beneden naar boven, want lucht zoekt altijd het hoogste punt. Sluit de kraan van de radiator die je wilt ontluchten. Draai het ontluchtingsventiel van de radiator open met het ontluchtingssleuteltje. Zodra er water uit het ventiel spuit, draai je het ventiel dicht. Draai daarna de radiatorkraan weer open en doe hetzelfde bij alle andere radiatoren.

Stap 3

Op dezelfde manier ontlucht je het expansievat bij de cv-ketel. Denk ook aan de ventielen die in het hoogste punt van de leidingen zijn aangebracht. Steek vervolgens de stekker van de cv weer in het stopcontact.

Stap 4

Zet de cv aan en laat hem enige tijd draaien. Controleer de waterdruk op de manometer op de verwarmingsketel: meestal moet deze tussen de 1,5 en 2 bar liggen. Bevindt de wijzer zich daaronder (in het rode gebied), dan is bijvullen nodig. Bevindt de wijzer zich daarboven, dan is aftappen noodzakelijk.

Cv-ketelonderhoud. Bron: Warmgarant.

De cv-ketel bijvullen

Als er te weinig water in de centrale verwarming zit, dan functioneert deze niet goed en gaat de cv te veel energie verstoken. De ketel moet dan bijgevuld worden en dat is een klus die je prima zelf kunt doen. Hier vind je de goede manier om probleemloos zelf je cv bij te vullen.

Voorbereiding

De kamerthermostaat moet op de laagste stand worden gezet. Hierna moet je ongeveer 10 minuten wachten tot de thermostaat op je ketel 40°C of lager aangeeft.

Stap 1

Als de temperatuur op de ketelthermostaat 40°C of lager aangeeft, kun je de stekker van de ketel uit het stopcontact halen. Schroef vervolgens de vulslang op de kraan. Houd je duim op het andere uiteinde van de slang en draai de kraan een klein beetje open totdat de hele slang met water is gevuld.

Stap 2

Sluit het andere uiteinde van de vulslang aan op de vulkraan van je cv-installatie. Draai de waterkraan open en draai daarna de vulkraan van de cv-installatie open.

Stap 3

Houd de manometer in de gaten. Sluit de vulkraan zodra de wijzer het vereiste niveau aangeeft. Sluit de waterkraan en verwijder de vulslang. Steek de stekker van de cv-ketel weer in het stopcontact. Laat de verwarming vervolgens 10 minuten draaien en ontlucht het hele verwarmingssysteem nog een keer.

Cv-ketelonderhoud. Bron: Dendree.

De cv-ketel aftappen

Als er een teveel aan water in je cv-installatie zit, is het noodzakelijk de installatie af te tappen. Dit doe je met behulp van het aftapkraantje. In je cv-installatie zal op één van de radiatoren op de benedenverdieping een aftapkraantje zijn opgenomen (meestal in de (bij-)keuken of hal).

Stap 1

Schakel de cv ketel uit en haal de stekker uit het stopcontact. Open vervolgens de draaiknoppen op alle radiatoren in huis.

Stap 2

Maak de aftapslang vast aan het aftappunt van de cv installatie. Zorg ervoor dat de slang het water goed kan afvoeren, dit kan bijvoorbeeld op het riool. Open langzaam de aftapkraan en je ziet het water uit het systeem stromen.

Stap 3

Ga langs alle radiatoren en draai de ventielen open met het bekende ontluchtingssleuteltje. Begin altijd met de radiatoren op het hoogste punt van je huis. Bijvoorbeeld op zolder. Wacht tot er geen water meer uit de slang komt. Je verwarmingssysteem is nu leeg. Vergeet niet om de aftapkraan en ook weer alle ontluchtingsventielen op de radiatoren dicht te draaien.

Meer lezen over cv-ketels?

Een cv-ketel kopen, huren of leasen.
Onderhoud cv-ketel: het onderhoudscontract.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties
Radiatorendiscounter

Duidelijke blog over het ontluchten van je cv-ketel! Het ontstaan van luchtbellen in de centrale verwarming komt vaak voor. Denk er dus altijd aan om je radiatoren met regelmaat te ontluchten met deze goede tips!

3 jaar geleden