Foto: cv-ketel-verwerken-interieur

Hoe kun je een cv-ketel verwerken in je interieur?

Een centrale verwarmingsketel of cv-ketel is onmisbaar. Het zorgt voor warm water waardoor alle vertrekken in huis verwarmd worden.

Guido van Loon

Bron foto

Je schuift een cv-ketel dus niet zomaar eventjes aan de kant. In veel gevallen staat de cv-ketel op zolder en zorgt niet direct voor overlast. Maar wanneer je een (extra) kamer wilt gaan bouwen of er al een hebt dan zorgt een cv-ketel niet echt voor een aantrekkelijk uitzicht. De cv-ketel verwerken in je interieur is dan een mogelijkheid. Dit kan met verschillende ideeën en materialen. Toch zijn er een aantal belangrijke zaken waar goed op gelet moet worden.

Let goed op de veiligheid

Allereerst moet er nagegaan worden of het hier om een open of gesloten cv-ketel gaat. Vroeger waren alle ketels open. Bij een open ketel wordt de zuurstof die de ketel nodig heeft om gas te verbranden, onttrokken aan de ruimte waarin de ketel staat. De moderne hr cv-ketels zijn gesloten en halen hun zuurstof via een buis uit de open lucht. De cv-ketel wegwerken kan alleen bij een gesloten cv-ketel. Vergewis je ervan dat dit het geval is. Heb je toch een open cv-ketel? Sluit deze dan nooit af van de ruimte. Wanneer de cv-ketel al wat ouder is kan er ook nagedacht worden over de aanschaf van een nieuwe ketel. Een goedkope cv-ketel kan enorm besparen op de kosten.

Ventileren is belangrijk

Een gesloten cv-ketel onttrekt zuurstof uit de buitenlucht, waarom is ventileren dan toch nodig? Een cv-ketel produceert ook warmte. Wanneer het te warm wordt in de afgesloten ruimte dan kan vrijgekomen onverbrand gas ontbranden. Dit is natuurlijk erg gevaarlijk. Zorg daarom altijd voor ventilatieroosters-of mogelijkheden. Ga je een nieuwe cv-ketel kopen, kies dan voor een moderne hr-ketel met een gesloten systeem.

Toegankelijkheid mag niet ontbreken

We zien te vaak dat zowel cv-ketels als meterkasten helemaal worden afgedekt of afgesloten. Wanneer er iets mis is met de cv-ketel moet je hier direct bij kunnen. Ook moet de monteur de mogelijkheid hebben om zijn werkgoed uit te voeren. Zelfs de beste ketels zoals een Remeha Avanta hebben regelmatig onderhoud nodig. De cv-ketel stijlvol wegwerken is mooi, maar moet ook praktisch zijn. Denk hierover na.

Zelf aan de slag

Wie handig is kan zelf aan de slag gaan en de cv-ketel verwerken in het interieur. Brainstormen is hierbij nodig want hoe pak je dit het beste aan? Vaak wordt gekozen voor hout als materiaal omdat dit gemakkelijk te verwerken en bewerken is. Bovendien kan het fijn geschilder worden en zijn er voldoende mogelijkheden om hier ventilatie in aan te brengen. Ventilatie kan in de vorm van een uitsnede in het hout of door gebruik te maken van ventilatieroosters. Ook speciale kastdeuren met luchtdoorlatende lamellen zorgen voor voldoende ventilatie. Verf de afsluiting in een door jou uitgezochte kleur. Deze kan aansluiten bij het interieur of net even wat anders en opvallend zijn. Zorg er altijd voor dat de afsluiting eenvoudig te bereiken is, bijvoorbeeld door er een deur van te maken of een plaat die weg te schuiven is.

Reacties