Foto: Maak-je-huis-winterklaar

Maak je huis winterklaar!

De thermometer buiten staat al een tijdje niet meer in de dubbele cijfers. Sterker, de temperatuur kruipt al langzaam richting nul. De winter komt eraan!

Een sfeervol, mooi seizoen, maar die vraagt wel wat van je huis. Is jouw huis al winterproof?

Een van de belangrijkste dingen voor een winterklare woning is een goede isolatie. Check daarom alle naden van deuren en ramen. Wanneer de wind op de gevel staat kan je met je hand/vinger voelen of er tocht aanwezig is. Dit is men name goed te voelen wanneer het wat kouder is.

Voel je flink wat tocht, dan zul je wellicht opnieuw moeten kitten of strips moeten vervangen. Daarnaast is het slim om een eventuele kelder en/of zolder goed te isoleren. Zo kun je in de winter flink besparen op de stookkosten.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Je wilt niet dat de cv-ketel het tijdens de vrieskou begeeft. Laat daarom (het liefst al in de herfst) een onderhoudsmonteur komen voor een servicebeurt van de cv-ketel. Naast onderhoud en ontluchten is het ook belangrijk dat je de ketel bijvult met water.

Check ook goed of er geen lekkage aanwezig is. Geeft de manometer een lage druk aan (onder de 1 bar), dan moet de cv gevuld worden met water. Blijft de druk daarna laag, dan is de kans groot op lekkage. Lekkend water op de verkeerde plekken kan weer kortsluiting tot gevolg hebben.

En zoals je misschien wel weet is kortsluiting vaak een oorzaak van brand in huis. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Je hebt je huis natuurlijk verzekerd met een goede opstalverzekering, maar het liefst maak je daar nooit gebruik van.

Waar rook is...

De brandweer moet in de winter trouwens ook geregeld uitrukken voor een schoorsteenbrand. Tja, logisch dat tijdens de koude wintermaanden de open haard vaker wordt aangestoken. Het geeft veel warmte af en het is ook nog eens gezellig.

Het advies is wel om minstens één keer per jaar de schoorsteen te laten vegen door een erkende schoorsteenveger. Want een verstopt of vervuild rookkanaal kan leiden tot schoorsteenbrand of koolmonoxidevergiftiging.

Daarnaast kunnen er in de schoorsteen vogelnesten zitten. Die belemmeren het rookkanaal waardoor de schoorsteen niet goed trekt. Hang daarom naast de rookmelder ook een koolmonoxidemelder op in huis.

En dan nog even dit!

Vergeet ook niet om de buitenkraan af te sluiten. Als het vriest kunnen waterleidingen uitzetten en springen. En dat kan nare gevolgen hebben voor je huis en inboedel. Een lekkage kan flink wat schade veroorzaken en hierdoor kunnen de kosten flink in de papieren lopen.

Heb je daarom de inboedelverzekering goed voor elkaar? Hiermee ben je verzekerd bij schade door brand, storm, diefstal, neerslag en lekkage, en ook door rook en schroeien.

Laat de winter maar komen!

Reacties