Foto: energie-besparen-eco-stand-1

Eenvoudig energie besparen met de eco-stand

Heb je al eens gehoord van de eco-stand? Veel nieuwe apparaten hebben tegenwoordig een eco-instelling of zelfs een speciaal eco-knopje.

Guido van Loon

Van vaatwassers en wasmachines tot de cv-ketel. Het is een hele eenvoudige manier om extra energie te besparen in huis. Dit is niet alleen leuk voor de portemonnee, maar ook beter voor het milieu. In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden van de eco-stand.

Eco-stand van de cv-ketel

Wist je dat veel cv-ketels standaard worden ingesteld op de comfortstand, terwijl er wel een eco-stand aanwezig is? Neem dus gerust zelf eens een kijkje bij de ketel of vraag aan de installateur of hij/zij deze instelling kan aanpassen. Het verschil is dat de ketel in de comfortstand de warmtewisselaar altijd warm houdt. Hierdoor kun je op ieder moment van de dag direct genieten van warm water. Bij de eco-stand zal het opwarmen na een nachtje wat langer duren, maar bespaar je wel veel meer energie (en geld op de energierekening). Moderne cv-ketels hebben eventueel ook een zogenaamde slimme stand. Deze kan schommelen tussen de eco- en comfortstand. Het is zeker de moeite waard om je te verdiepen in de eco-instellingen van jouw cv-ketel! Kom je er zelf niet uit? Vraag dan om advies bij het desbetreffende installatiebedrijf.

Eco-stand van de vaatwasser of wasmachine

De eco-stand van een vaatwasser en wasmachine werkt vrijwel hetzelfde. Het eco-programma duurt langer dan een standaardprogramma, maar werkt net zo goed. Er wordt gewassen op een lagere temperatuur, waardoor het verwarmingselement van de machine minder lang in gebruik is. Het gevolg: minder energieverbruik. Dus als je geen haast hebt, is het altijd verstandig om het eco-knopje in te drukken.

Let ook op het energielabel

Bij het aanschaffen van huishoudelijke apparaten is het bovendien verstandig om te letten op het energielabel. Een apparaat met een A+++ label én een eco-stand is een hele goede optie.

Uit is beter dan eco

Hoewel je door middel van de eco-stand veel energie kunt besparen, is het natuurlijk altijd beter om het apparaat zo min mogelijk te gebruiken. Een televisie heeft vaak als standaard instelling dat het scherm op stand-by (een soort eco-stand) springt als het lang niet wordt gebruikt. Toch is het veel beter om het apparaat helemaal uit te schakelen. Dit geldt ook voor spelcomputers, laptops en mediaboxen.

Nog meer bespaartips

Wil je nog meer praktische tips lezen om thuis energie te besparen? Lees dan dit artikel met 64 bespaartips!

Reacties