Foto: 2020/luchtdruk-meter.jpg

Drukmeter kopen: waar moet je op letten?

Drukmeters worden gebruikt voor het meten van druk van gas of vloeistof.

Ze zorgen ervoor dat systemen betrouwbaar en voorspelbaar zijn, doordat de meter de huidige staat van het systeem aangeeft.

Met een drukmeter kan het systeem goed in de gaten worden gehouden, zodat drukveranderingen of lekken snel opgemerkt worden. Ze zijn er voor elke toepassing, maar worden het meest gebruikt voor het meten van oliedruk, luchtdruk, druk van de CV-ketel of de bloeddruk. Voor elke toepassing is er een juiste drukmeter te vinden.

Werking van een conventionele drukmeter

Een conventionele drukmeter bevat een U-vormige buis. Het medium vult de buis en als de druk stijgt of daalt, zal de buis als gevolg van de druk krommer of rechter worden. Het uiteinde van de buis is via een mechanisme verbonden met een wijzer. Bij een drukverandering zal de vormverandering van de buis zorgen voor een wijzeruitslag...

Naast dit principe zijn er andere ontwerpen op de markt, maar dit is de meest voorkomende. Bij een drukmeter luchtdruk wordt de druk van lucht aangegeven, maar de meeste zijn geschikt voor zowel lucht als vloeistof. Speciale uitvoeringen zijn geschikt voor chemicaliën of hoge drukken.

Bij toepassingen met veel trillingen wordt vaak een glycerine vulling gebruikt in de kast, zodat de wijzeruitslag gedempt wordt. 

Werking van een digitale drukmeter

Het grootste verschil tussen een conventionele en digitale drukmeter is dat bij laatstgenoemde de druk veel nauwkeuriger te meten is. Vooral bij toepassingen waarbij het meten van de piekdruk van belang is wordt een digitale variant geadviseerd. Bij een conventionele drukmeter is de piekdruk namelijk niet meetbaar door de glycerine die voor te veel demping zorgt, waardoor de wijzer niet zal bewegen bij piekdruk. Wil je piekdruk meten? Dan raden wij aan om te kiezen voor een digitale versie.

Reacties