Foto: 2017/zomer-energieprijzen-stijgen.jpg

Het effect van een droge, warme zomer op de energieprijzen

Wist je dat de energieprijzen kunnen stijgen door de aankomende warme en droge zomer?

En dat ook de prijzen voor gas kunnen toenemen vanwege deze aanhoudende droogte? Dit is een voorspelling van energie marktanalist Tobias Frankema van Nuon. Er zijn verschillende factoren van invloed op het stijgen van de energie- en gasprijzen. In dit artikel wordt daarover meer informatie gegeven.

Verhoogde behoefde aan verkoeling

Hoewel de olieprijs gelijkt blijft of zelfs daalt aankomende zomer, kunnen de prijzen voor elektriciteit en gas gaan toenemen. Waar ligt dit nou aan? Het heeft allemaal te maken onze verhoogde behoefte aan verkoeling. Bij warmte willen we de mogelijkheid hebben om ons toch behaaglijk te voelen, waardoor de aircosystemen overuren draaien. En meestal zijn dit niet de energiezuinigste apparaten en ontstaat er een stijging in het energieverbruik in huis.

Het gebruik van waterkrachtinstallaties

Maar niet alleen die aircosystemen en andere verkoelende apparaten zorgen ervoor dat de prijzen voor elektriciteit zullen stijgen. Door de aanhoudende droogte kan het gebeuren dat het waterpeil in heel Europa aan de lage kant blijft. En laten we nou net gebruik maken van dit water om energie op te wekken. De waterkrachtinstallaties hebben niet genoeg water om hun werk optimaal uit te kunnen voeren, wat zich zal uiten in de opwekking van minder energie dan gewoonlijk.

Vervoer via binnenwateren

Naast het gebruik van waterkrachtinstallaties maken we gebruik van kolen om aan onze energiebehoefte te voldoen. Deze kolen worden vervoerd via dezelfde binnenwateren van Europa. Omdat het waterpeil te laag kan worden, kan de toevoer van kolen worden verstoord. Boten kunnen bijvoorbeeld problemen krijgen omdat het water te laag is om veilig doorheen te varen. En dit allemaal terwijl we juist meer energie op willen wekken om onszelf te verkoelen. Een vicieuze cirkel dus, die volgens Nuon gaat zorgen voor stijgende gas- en energieprijzen.

Energiecontract met vaste tarieven

Wil je niet het risico lopen dat jouw energierekening stijgt vanwege aanhoudende warmte en droogte? Dan is het een optie om te kiezen voor een energiecontract dat werkt met vaste tarieven. De tarieven blijven dan, ondanks externe factoren, hetzelfde. Overstappen naar een energieleverancier met vaste tarieven is vaak makkelijker dan je denkt en kan voor vele, aantrekkelijke voordelen zorgen.

Reacties