Energieverspilling in huis grote irritatiebron

Bijna twee derde van de Nederlanders (61%) ergert zich aan de energieverspilling van anderen in huis.

11 Augustus 2019

De airco aanzetten terwijl het raam openstaat, de lampen aan laten in een verlaten ruimte of de douche minutenlang laten lopen zonder er onder te staan; voorbeelden van energieverspilling in huis.

Dit blijkt uit onderzoek van energievergelijkingssite EasySwitch.nl* naar het energieverbruik van Nederlanders in huis.

Trui aan en lampen uit: zo bespaart Nederland energie

Zelf vindt driekwart van de Nederlanders (77%) dat ze het nodige in huis doen om energie te besparen. Ook geeft de meerderheid van zowel de mannen (54%) als vrouwen (62%) aan bepaalde dingen te laten – zoals lang douchen of de verwarming hoog te zetten - uit milieuoverwegingen. Opvallend is dat ondanks deze bewuste houding meer dan de helft denkt dat hun gedrag in huis geen significante bijdrage levert aan een beter milieu.Frederik van der Veen, CEO bij EasySwitch.nl: “Acties zoals de lampen uitdoen en de verwarming lager zetten zijn al redelijk ingeburgerd onder de Nederlandse consumenten. Het letten op energielabels, het kopen van LED lampen en koud wassen blijken nog een stuk minder gebruikelijk. Zonde, want juist dit zijn laagdrempelige handelingen waar je op lange termijn veel energie en geld mee kan besparen.”

Besparen in huis: apparaten vervangen loont

Een van de meest efficiënte manieren om energie te besparen is het aanschaffen van zuinige elektronische apparaten. De investering in een nieuw, zuinig apparaat verdient zichzelf via een stuk lagere energierekening snel terug. Toch vervangt slechts een kwart van de Nederlanders (26,5%) oude, maar goed werkende, apparaten voor een energiezuinige variant. Wel geeft 69 procent aan bereid te zijn om extra te betalen voor een dergelijk energievriendelijker apparaat zodra deze aan vervanging toe is.

Deze apparaten kun je het best vervangen om te besparen:

- Een koelkast met een A+++label is een stuk zuiniger dan een oude energieslurper. Met een A+++ ijskast bespaar je tot wel 178 kWh. Dit staat gelijk aan €39,16 op de energierekening per jaar.
- Per gloeilamp die je vervangt door een LED lamp bespaar je ongeveer 30 kWh. Dit staat gelijk aan €6,75 op de energierekening per jaar. De droger verbruikt veel energie.
- Een zuinige A+++ droger is bijna 200 kWh zuiniger per jaar dan een wasdroger met B-label. Dit staat gelijk aan €44 op de energierekening per jaar.

Benieuwd hoe je nog meer bespaart? Lees hier meer.

*Onderzoek uitgevoerd onder 1.052 Nederlanders door Multiscope (18 jaar en ouder), mei 2019.

Reacties