Foto: Warmtepompradiator

Tips om je gasverbruik te verminderen

Er zijn verschillende manieren om minder gas te gebruiken.

Maikel 12 Juni 2024

In veel huizen in Nederland gebruiken mensen gas voor verwarming, koken en warm water. Het is belangrijk om het gasverbruik te verminderen. Dit helpt niet alleen om geld te besparen, maar ook om het milieu te beschermen. Er zijn verschillende manieren om minder gas te gebruiken.

Isolatie en verwarming in je huis

Een van de beste manieren om gas te besparen is het isoleren van je huis. Goede isolatie houdt de warmte binnen en de kou buiten. Dit betekent dat je minder hoeft te stoken om het huis warm te houden. Je kunt je muren, dak en vloer isoleren. Ook het plaatsen van dubbel glas helpt om warmte vast te houden. Zo blijft je huis warmer in de winter en koeler in de zomer.

Een programmeerbare thermostaat helpt je om de temperatuur in je huis beter te regelen. Je stelt deze thermostaat in op verschillende tijden van de dag. Zo zorg je ervoor dat de verwarming lager staat als je slaapt of niet thuis bent. Hierdoor gebruik je minder gas. Moderne thermostaten zijn makkelijk te bedienen en zorgen voor comfort en besparing tegelijk.

Een eenvoudige manier om gas te besparen is door de thermostaat een graad lager te zetten. Je merkt vaak nauwelijks verschil in temperatuur, maar het scheelt veel in gasverbruik. Trek een warme trui aan en gebruik een deken op de bank. Zo kun je comfortabel leven met een iets lagere temperatuur in huis. Maar laat ook je ketel regelmatig onderhouden. Een monteur controleert de ketel en maakt deze schoon. Hierdoor werkt de ketel efficiënter en gaat hij langer mee. Een schone en goed afgestelde ketel verbruikt minder gas en verwarmt je huis beter.

Radiatorfolie achter je radiatoren helpt om warmte terug je kamer in te kaatsen. Zonder folie gaat veel warmte verloren via de muren. Met radiatorfolie gebruik je de warmte beter. Radiatorventilatoren helpen ook om warme lucht sneller door de kamer te verspreiden. Hierdoor hoef je minder lang te stoken om het warm te krijgen.

Leef efficiënter in je huis

Koken kost veel gas. Je kunt gas besparen door slimmer te koken. Gebruik deksels op je pannen, zodat de warmte in de pan blijft. Zet de gaspit op de juiste stand en gebruik niet meer gas dan nodig is. Kook met een snelkookpan, deze bespaart tijd en gas. Kies voor elektrische kookapparaten, zoals een magnetron of slowcooker, als alternatief voor koken op gas.

Warm water kost gas. Douche daarom korter om gas te besparen. Zet een timer om je te helpen herinneren aan een korte douchebeurt. Gebruik een waterbesparende douchekop. Deze geeft minder water, maar met dezelfde druk, waardoor je comfortabel kunt douchen. Overweeg om af en toe te kiezen voor een koude douche. Dit verfrist en bespaart gas.

Verwarm niet alle kamers in je huis als dat niet nodig is. Sluit deuren van ongebruikte kamers en zet daar de verwarming uit of laag. Gebruik tochtstrips om kieren te dichten. Zo voorkom je dat warmte ontsnapt naar plekken waar je het niet nodig hebt. Richt je vooral op de kamers waar je veel tijd doorbrengt.

Duurzame investeringen

Door duurzame investeringen te doen zal je merken dat je op de lange termijn ook een verbetering ziet in de cijfers. Het zijn nog steeds wel investeringen en het zal dus wel wat geld kosten, maar het is het zeker waard.

Zonnepanelen kunnen helpen om je gasverbruik te verminderen. Ze wekken elektriciteit op die je kunt gebruiken voor elektrische apparaten en verwarming. Hierdoor gebruik je minder gas. Hoewel de aanschaf van zonnepanelen een investering is, verdien je deze op de lange termijn terug door de besparing op je energierekening. Bovendien draag je bij aan een beter milieu.

Een hybride warmtepomp van Ventasol is een duurzaam alternatief voor een traditionele verwarmingsketel. Deze pomp gebruikt warmte uit de lucht, de grond of het water om je huis te verwarmen. Het systeem werkt op elektriciteit en gebruikt minder gas. Een warmtepomp is vooral effectief in goed geïsoleerde huizen. Het zorgt voor een aangename temperatuur en bespaart veel gas.

Gebruik energiezuinige apparaten in je huis. Kies voor apparaten met een hoog energielabel, zoals A+++. Deze apparaten verbruiken minder energie en gas. Denk aan je koelkast, vaatwasser en wasmachine. Ze zijn vaak iets duurder in aanschaf, maar besparen op de lange termijn veel geld en gas.

Reacties