Foto: 2021/mobiele-airco-thuis.jpg

Een mobiele airco in huis, wat moet je ervan weten

Op hete dagen is wat afkoeling in huis best wel prettig. Maar een vaste airconditioning laten aanleggen, gaat je wellicht wat te ver.

Bovendien, in welke kamers zou je er dan een moeten laten installeren. Hoeveel apparaten staan dan eigenlijk tegelijk aan. Een, twee of meer? Als we het hebben over mobiele airco's, hoeveel heb je er dan echt nodig? Je kunt ze neerzetten waar je ze op een gegeven wilt hebben. Dat is een belangrijk voordeel, maar er zijn ook nadelen. In dit artikel gaan we in op wat een mobiele airco precies is en wat zoal de voor- en nadelen ervan zijn.

Wat is een mobiele airco

De naam mobiele airco zegt al veel, namelijk dat het apparaat koude lucht uitblaast en dat je het kunt verplaatsen. Maar hoe werkt zo'n apparaat? Er zit een ventilator in, die de warme lucht uit de ruimte aanzuigt. Die lucht gaat door een warmtewisselaar heen. In die warmtewisselaar zit een koelmiddel, dat door een compressor onder druk wordt gezet en daardoor afkoelt. De warmtewisselaar neemt warmte als het ware op en de afgekoelde lucht wordt de ruimte in geblazen. Er komt ook warmte lucht vrij en die moet worden afgevoerd. Daarom zit er een slang aan een mobiele airco, die buiten de ruimte dient uit te komen. Bij een mobiele airco zit de compressor dus in dezelfde behuizing als de rest van het apparaat. Van vaste airco-apparaten zie je de compressor aan de buitenkant van een gebouw.

Voor- en nadelen van een mobiele airco

Een belangrijk voordeel is dat je dit type airco kunt verplaatsen. Het is een apparaat met alles in een behuizing. Hij staat vaak op wieltjes om de verplaatsing ervan te vergemakkelijken. Je kunt hem vlak bij je zetten en de wind meer gericht jouw kant op laten komen. Gebruik je deze airco eerst om in de woonkamer wat verkoeling te brengen, dan kan je die vervolgens meenemen naar de slaapkamer als het daar nog te warm is om goed te kunnen slapen. De mobiliteit van het apparaat, dat het onmiddellijk klaar is voor gebruik, de bediening simpel is en relatief gesproken niet zo duur is in de aanschaf, zijn de belangrijkste voordelen van de mobiele airco. Er zijn echter ook nadelen. De efficiëntie en effectiviteit is minder groot vergeleken met een vast airco. Zo is het stroomverbruik hoger en het koelend vermogen kleiner. Daar komt bij dat de slang naar buiten moet worden geleid. Normaliter door een raam of deur. Door datzelfde raam of diezelfde deur komt er een weer warmte lucht naar binnen. Echter is dit probleem grotendeels op te lossen met een mobiele airco raamafdichting. Omdat de compressor in dezelfde behuizing zit, is de mobiele airco soms ook wat lawaaierig. Over het algemeen is een vaste split airco het meest efficiënt en effectief om het binnenklimaat te regelen, maar mocht je de beste mobiele airco van het moment op de kop weten te tikken, is dit een prima alternatief. Aircowijs.nl helpt je de beste apparaten voor het beheersen van je binnenklimaat te vinden, zodat je geen spijt hoeft te krijgen van een aankoop!

Reacties