string(1) "p"
Profielfoto van Dura Design
Dura Design
Amsterdamsestraatweg 871 BG, 3555HL Utrecht
maandag
Op afspraak -
dinsdag
Op afspraak -
woensdag
Op afspraak -
donderdag
Op afspraak -
vrijdag
Op afspraak -
zaterdag
Op afspraak -
zondag
Gesloten

Huis verduurzamen - Besparen op je maandelijkse energierekening!

Je woning totaal verduurzamen, hoe pak je dit nou het beste aan? Welke maatregelen moet je nou treffen? Wat kost het om een huis echt duurzaam te maken?

Huis verduurzamen, hoe, wat en waar? 

Je huis verduurzamen is niet iets wat je zomaar even gaat doen. Er komt zo veel bij het totaal verduurzamen van jouw woning kijken en daarom is het van belang dit op de juiste manier aan te pakken! Welke maatregelen moet je nou treffen? Wat kost het om een huis echt duurzaam te maken? Hoe zit het met subsidies? Hoe kan ik op een rendabele manier de verduurzaming financieren? 

Zit jij met één van, of meerdere van bovenstaande vragen in je hoofd? Lees dan vooral even dit artikel

Welke maatregelen moet je nou treffen? 

Spouwmuur isolatie

Welke maatregelen je moet treffen om je huis een totale verduurzaming te geven, is heel erg afhankelijk van het type huis. Hoe groot is het huis? Uit welk bouwjaar stamt de woning? 

Dit zijn 2 voorbeelden van vragen die een grote impact kunnen hebben op de maatregelen die nodig zijn om het energieverbruik van jouw woning omlaag te brengen.

Over het algemeen is het aan te raden om een woning eerst goed te isoleren, om vervolgens op een duurzame manier te gaan verwarmen. Als dit geregeld is, is het mogelijk om te kijken om ook nog eens zelf je energieverbruik op te wekken. Ook dit is per woning verschillend en daarom is het niet aan te geven welke isolatie-, verwarmings- en opwek maatregelen nou het beste zijn.

Het is dan ook verstandig om dit van te voren goed uit te zoeken en dus niet zomaar een aantal bekende maatregelen te treffen. 

Wat kost het om een huis echt duurzaam te maken? 

De kosten om een huis echt duurzaam te maken zijn ook weer afhankelijk van de grootte van het huis, het huidige afgiftesysteem, de huidige isolatiewaardes en nog een aantal factoren. Wel kunnen we voor verschillende type woningen een schatting geven: 

Jaren 50 woning, 130 m2: Om een vergelijkbare woning in de verwarmde ruimte goed isoleren, deze duurzaam te verwarmen met een hybride warmtepomp en daarnaast het total elektraverbruik zelf op te wekken, zal +- €20.000 - €25.000 kosten. Op deze manier kan je zo'n 40-60% op het huidige gasverbruik besparen en tot wel 100% op het huidige elektraverbruik. 

Jaren 20 woning, 180 m2, 0 op de meter: Wanneer je een woning helemaal van het gas af wilt halen + het volledige elektraverbruik zelf wilt opwekken, zal de verduurzaming een stuk duurder zijn. Op deze manier zal je maandelijkse energieverbruik 0 zijn en bespaar je dus maandelijk veel geld. Wel moet je hierbij rekening houden met een investering van minimaal €65.000, dit kan nog oplopen tot €100.000 afhankelijk van de huidige staat van het huis.  

Wil je weten hoeveel je met jouw woning kan besparen met duurzame maatregelen? Doe dan de bespaarcheck!

Hoe zit het met subsidies?

Gelukkig heeft de Nederlandse overheid subsidies beschikbaar gesteld voor het duurzaam maken van jouw woning. Zo is sinds 2021 de ISDE subsidie uitgebreid met verschillende isolatie maatregelen, warmtepompen, zonneboilers en het aansluiten van je huis op een warmtenet.

Ook kan de BTW op zonnepanelen nog altijd terug gevraagd worden. Wel geldt hier dat dit terug te vragen is tot een maximum van €2.500, let wel op dat je dit dan nog niet eerder hebt gedaan.

Daarnaast heeft de overheid bepaald dat er slechts 9% BTW wordt geheven op de arbeidskosten voor het aanbrengen van de verduurzamings maatregelen.

Ook hebben verschillende gemeentes nog eigen subsidies voor bepaalde duurzame maatregelen getroffen. Het aanleggen van een groendak is een voorbeeld hiervan. Let wel op, dit is lang niet in elke gemeente zo. 

Op deze manier kan je bij een verduurzaming van €25.000, wel €5.000 aan subsidies terug vragen. Dit kan zelfs oplopen tot nog veel meer (afhankelijk van de maatregelen en het aantal vierkante meters). 

Bekijk hier voor welke subsidies jij in aanmerking kan komen!

Hoe kan ik op een rendabele manier de verduurzaming financieren? 

Wanneer je het verduurzamen van je woning niet met eigen geld kan of wilt verduurzamen,  is het mogelijk om voor een lening te kiezen. Hierin zijn verschillende opties:

Duurzaamheidslening: Voor een duurzaamheidslening komt vrijwel iedereen in aanmerking die hun huis verduurzamen. Met deze lening kan je tot €25.000 relatief goedkoop lenen. Hierbij is de rente laag en de looptijd flexibel tot 15 jaar. Met deze lening is het mogelijk dat je verduurzaming per maand meer opleverd dan dat je per maand aan lening moet aflossen. Je zou bijna zeggen dat het dan dom is om niet je huis te verduurzamen. 

Hypotheek op hogen: Het is ook mogelijk om je huidige hypotheek te verhogen. Wanneer je deze al bijna hebt afgelost, kan het soms voordelig zijn om deze weer te verhogen. Het ideale moment dus om je huis duurzaam te maken. Het is afhankelijk van je bank met hoeveel euro je je hypotheek kan verhogen. Let er wel op dat het rentepercentage op een hypotheek vaak hoger ligt dan op bijvoorbeeld een duurzaamheidslening.

Je kan er dus ook voor kiezen om voor beide opties te kiezen, zo betaal je de eerste €25.000 met de duurzaamheidslening tegen een gunstig rente percentage. Dit is afhankelijk van de totale investering van je verduurzaming. 

Wil je weten hoe je jouw verduurzamingsplannen het beste kan financieren? Doe onze financieercheck

Laat de verduurzaming van te voren goed uitzoeken!

Het is verstandig om van te voren goed uit te zoeken hoe je jouw woning op de meest efficiënte en rendabele manier kan verduurzamen. 

Dura Design kan jouw woning van een advies op maat voorzien. Hierin bekijken we integraal naar jouw unieke woning en bepalen we welke maatregelen jouw woning nou echt duurzaam maken. Daarbij schetsen we een business case waarin duidelijk wordt hoeveel je maandelijk kan besparen en wat dit (met de juiste financiering) maandelijks gaat kosten.

Zo heb je helemaal helder wat het jou maandelijks gaat kosten of zelfs opleveren. Daarnaast ben je er zeker van dat de maatregelen die je gaat treffen ook echt impact hebben. 

Wanneer we het advies besproken hebben en samen bepaald hebben welke maatregelen we wel en niet gaan uitvoeren, zal Dura Design de hele verbouwing uit handen nemen. Wij regelen alles met onze gespecialiseerde partners die de maatregelen komen uitvoeren, zodat jij alleen maar hoeft te genieten van jouw duurzame woning. 

Wil je weten welke maatregelen je moet toepassen voor de verduurzaming van jouw woning? Plan geheel vrijblijvend een gesprek met ons in. We gaan graag met je in gesprek over welke maatregelen efficiënt zijn voor jouw woning!