Foto: Legionellabesmetting

Zo verklein je de kans op een legionellabesmetting na een vakantie

Kom je net terug van een vakantie? Dan kun je thuis een legionellabesmetting oplopen.

Deborah 02 Juli 2024

De meeste mensen hebben weleens gehoord van legionella. Deze bacterie – die zich vermenigvuldigt in stilstaand water – kan legionellagriep of de veteranenziekte veroorzaken. Je kunt er uiteindelijk zelfs aan overlijden.

Kom je net terug van een vakantie? Dan kun je thuis een legionellabesmetting oplopen. Helaas zijn veel mensen zich hier niet bewust van. Uiteraard wil je voorkomen dat je ziek wordt van deze bacterie. Daarom vertellen wij je hier hoe je de kans op een legionellabesmetting verkleint na een vakantie.


Spoel de leidingen door bij thuiskomst

Als je op vakantie gaat, staat het water langere tijd stil in de leidingen. Kijk er daarom niet van op als er bij terugkomst legionella in het leidingstelsel zit. Daarom is het niet verstandig om direct uit de kraan te drinken of onder de douche te stappen bij thuiskomst. Het is beter om eerst alle leidingen door te spoelen. Laat om te beginnen eerst alle koudwaterkranen enkele minuten stromen. Je kunt het beste beginnen bij de kraan die het dichtst bij de watermeter zit en vanaf hier naar de kraan werken die er het verst bij vandaan zit.

Wil je de kans op een legionellabesmetting na een vakantie verkleinen? Richt je dan niet alleen tot de koudwaterkranen. De bacterie kan zich namelijk net zo goed ontwikkelen in warm water. Laat de douchekop en badkraan daarom ook altijd een paar minuten doorstromen zodra je weer thuis bent. Draai de thermostaatkraan bij voorkeur op minimaal 60 graden. Vanaf deze temperatuur kan de legionellabacterie namelijk niet overleven.


Ververs water in apparaten

Iedereen heeft wel apparaten in en rondom huis waar water in zit. Een koffiezetapparaat, waterkoker en hogedrukspuit zijn hier bekende voorbeelden van. Heb je hier water in laten zitten? Grote kans dat dit langer dan een week heeft stilgestaan. Als het water ook nog eens boven de 25 graden is gekomen, kun je een legionellabesmetting oplopen als je ervan drinkt. Ververs daarom altijd het water in apparaten als je weer thuis bent na een vakantie. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om het water al voor vertrek weg te gooien.


Schakel een legionella-expert in

Legionella kan zich in principe ontwikkelen in ieder bouwwerk met een drinkwaterinstallatie. Vandaar dat je thuis ook te maken kunt krijgen met deze bacterie. Ben je benieuwd wat in jouw situatie de risico’s zijn? Schakel dan een legionella-expert in. Hij kan niet alleen de risico’s in kaart brengen, maar ook een plan voor legionellapreventie opstellen. Om een inschatting te maken van de kans dat legionella zich in jouw drinkwaterinstallatie ontwikkelt, meet zo’n expert onder meer de water- en omgevingstemperatuur.

Op basis van de metingen stelt een legionella-expert een risicoanalyse en beheerplan op. Hier blijft het niet bij, want je krijgt ook legionella advies. Zo weet je welke maatregelen je kunt nemen om de kans op een legionellabesmetting na een vakantie te verkleinen. Sla het advies van een legionella-expert nooit in de wind. Doe je dit wel? Kijk er dan niet raar van op als jij of een gezinslid besmet wordt met legionella.

Reacties