Wat kost een woningontruiming?

Een woningontruiming van een gemiddeld huis kost €600,- tot €1.500,-. De exacte kosten zijn o.a. afhankelijk van de grote van de inboedel.

Waaruit zijn de woningontruiming kosten opgebouwd?

De kosten voor een woningontruiming zijn afhankelijk van de grote van de inboedel, de extra werkzaamheden die je laat uitvoeren, de afvalstortkosten en of je gebruik wilt maken van een spoedontruiming.

Je kunt de kosten drukken door gebruik te maken van de diensten van een woningontruimer bij jou in de buurt. Dit scheelt voorrijkosten. Wanneer je zelf meehelpt dan draagt dit bij aan lagere kosten.

Woningontruiming prijzen

Soort woningontruiming Gemiddelde kosten
Senioren kamer €150 - €350,-
Woning met 1 tot 2 kamers €150 - €550,-
Eengezinswoning €600 - €1.500,-
Grote woning meer dan 3 slaapkamers €750 - €2.000,-

Spoedontruiming

Bij een spoedontruiming moet je rekening houden met extra kosten vanwege het adhoc karakter. Een spoedontruiming is meestal van toepassing bij overlijden, of een bedrijfsontruiming.

Ontruimen bij overlijden

Wanneer een dierbare overlijdt dan valt er over het algemeen veel te regelen. Een woningontruimer kan je hierbij van dienst zijn. Zodat jij je kunt richten op het voorbereiden van de uitvaart.

Een woningontruimingsbedrijf ruimt de woning na overlijden volledig op. Alle nog aanwezige meubels en spullen gaan naar een kringloopwinkel of veilinghuis. Na overlijden van een dierbare is het voor de nabestaanden niet altijd mogelijk of gewenst om de woning van de overledene te ontruimen en in nette staat voor opvolging te presenteren.

Bedrijfsontruiming na faillissement

Een bedrijfsontruiming komt in de meeste gevallen voort uit een faillissement. De apparatuur kan groot en zwaar zijn, waardoor de ervaring van een professionele ontruimer zeer welkom is.

Welke factoren hebben nog meer invloed op de kosten van de woningontruiming?

De kosten voor het ontruimen van een woning worden beïnvloed door verschillende factoren:

  • Type en grootte van de woning: De kosten variëren afhankelijk van het type en de grootte van de woning. Een kleine woning met 1 tot 2 kamers kost ongeveer €150 tot €600 om te ontruimen, terwijl de kosten voor een eengezinswoning oplopen tot tussen de €600 en €2.000. Een seniorenkamer is relatief goedkoper en sneller te ontruimen vanwege de kleinere omvang.
  • Bereikbaarheid: Moeilijk bereikbare woningen, zoals een appartement zonder lift, kunnen hogere ontruimingskosten met zich meebrengen vanwege de noodzaak voor extra hulpmiddelen zoals een verhuislift. Ook kan een parkeervergunning vereist zijn in stadscentra, wat extra kosten met zich meebrengt.
  • Spoedontruiming: in gevallen van spoed, bijvoorbeeld na een overlijden, kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht voor snelle service. Deze spoedtoeslag varieert tussen de €20 en €100 per uur.
  • Omvang van de inboedel: een grotere inboedel verhoogt de ontruimingskosten door de behoefte aan een grotere vrachtwagen en meer mankracht. Echter, de verkoop van waardevolle inboedel kan deze kosten verminderen.
  • Oplevering: het zelf opleveren van de woning kan kosten besparen, maar veel mensen kiezen ervoor dit door het ontruimingsbedrijf te laten doen, vooral als zij ver weg wonen of weinig tijd hebben.
  • Extra diensten: aanvullende diensten zoals het verwijderen van vloeren en grondig schoonmaken na het ontruimen kunnen de kosten verder opdrijven. Afvalstortkosten en voorrijkosten zijn ook factoren die de totale prijs beïnvloeden.

3 handige woningontruiming tips

  • Neem direct contact op met de verhuurder of plan een afspraak in met de makelaar
  • Zeg de huur op en plan een inspectie in of laat je adviseren hoe je de woning zo snel mogelijk kunt verkopen.
  • Doe dingen zelf. Wilt je bijvoorbeeld zelf de inboedel scheiden, of de woning netjes achterlaten, dan hoeft je hier bij het ontruimingsbedrijf niet voor te betalen. Zo bespaar je op de kosten.

Je leest meer over woningontruiming in dit artikel.