Wat gebeurt er met de inboedel na een ontruiming?

Het doel van een ontruiming is om een pand te legen. Maar wat gebeurt er dan met de hele inboedel die eruit is gehaald?

Er zijn verschillende mogelijkheden. Zo kun je zelf de inboedel houden, het afvoeren of tijdelijk opslaan, maar je kunt het ook laten opkopen. Je leest er hier meer over!

Zelf de inboedel houden

Als je een woning van een dierbare moet laten ontruimen kun je ervoor kiezen om zelf de inboedel te houden of om een deel van de inboedel te bewaren. Er kunnen namelijk nog spullen tussen zitten die een hoge, emotionele, waarde hebben.

Als je enkele spullen wilt bewaren is het verstandig om deze zelf voor de ontruiming al apart te zetten of mee naar huis te nemen, zodat het niet kwijtgeraakt kan worden.

Het afvoeren van de inboedel

Met het afvoeren van de inboedel wordt bedoeld dat het vernietigd wordt of ergens anders heen wordt gebracht om te hergebruiken. Het gaat in de meeste gevallen dan om spullen die je zelf niet wilt hebben en verder ook niet van hoge waarde zijn.

Het is verstandig om vooraf goed af te spreken welke spullen weg kunnen en welke nog bruikbaar zijn. Zo voorkom je verwarring tijdens de ontruiming en kan er goed doorgewerkt worden.

Tijdelijk opslaan van de inboedel

Als je nog niet zo goed weet wat je met de inboedel moet gaan doen kun je ervoor kiezen om het te laten opslaan in een tijdelijke opslagplaats. Zo heb je nog even de tijd om na te denken over wat je er mee wilt gaan doen. Daarnaast weet je dat het veilig staat en het niemand in de weg zit.

Inboedel laten opkopen

Als laatste is er nog de optie om je inboedel te laten opkopen. Het wordt dan opgekocht door het ontruimingsbedrijf. Niet alle bedrijven in de woningontruiming sector doen dit dus, zorg ervoor dat je vooraf al vraagt of het een optie is om de inboedel te laten opkopen.

Het deel van de inboedel dat je dan laat opkopen is in principe helemaal aan jezelf. Echter kan het opkopende bedrijf wel spullen afkeuren. Maak daarom eerst een selectie van de spullen die je voor opkoop wilt aanbieden.

Vraag vervolgens het ontruimingsbedrijf welke spullen ze graag zouden willen hebben en maak daar een afspraak over.