Verhuizen naar het buitenland: een goede start

Ga jij verhuizen naar het buitenland? Een verhuizing naar het buitenland is erg ingrijpend: het veranderd je hele leven.

Guido van Loon 14 Mei 2022

Om de verhuizing te realiseren, moet er ontzettend veel geregeld worden, veel meer dan enkel alleen het verhuizen van je inboedel. In dit artikel lees je een aantal handige tips om een goede start te maken voor de verhuizing naar het buitenland. Een goed begin is altijd het halve werk.

Internationaal verhuisbedrijf inschakelen: wel of niet?

Bedenk als eerste of je de verhuizing zelf wilt organiseren of dat je een internationale verhuisfirma wilt inschakelen. Een verhuisbedrijf neemt de praktische zaken uit handen: hierdoor heb jij alle tijd en ruimte om andere zaken omtrent je verhuizing naar het buitenland te regelen. Een verhuisfirma regelt de juiste papieren voor het verhuizen van je inboedel en het vervoer van de inboedel zelf. Vaak is dit per vlucht, in een zeecontainer op een schip of in een vrachtwagen. Bij de meeste internationale verhuizingen wordt de verhuis door een andere firma overgenomen zodra de inboedel daar aan komt. Het verhuisbedrijf wat jij hebt ingeschakeld, regelt alles met het verhuisbedrijf die het overneemt. De grootste voordelen van het inschakelen van een verhuisfirma is dat ze je veel zorgen uit handen nemen: de verhuizers hebben ervaring met verhuizingen naar het buitenland en weten daardoor precies wat ze moeten regelen. Daarnaast kunnen de verhuizers nog meer voor je doen dan alleen het verhuizen van je inboedel: je kunt ervoor kiezen dat ze helpen met het inpakken van de dozen, het (de)monteren van de meubels en het doen van kleine klusjes in je oude woning, zoals kleine herstelwerkzaamheden en schoonmaakwerkzaamheden. Een verhuisfirma beschikt niet alleen over de juiste kennis, maar ook over de juiste materialen om je inboedel zo veilig mogelijk te verhuizen. De verhuizers werken efficiënt, weten wat ze doen en zorgen ervoor dat er niks beschadigt.

Verhuizen binnen Europa

Verhuis je binnen Europa? Door de regels van de Europese Unie is dit vaak relatief eenvoudig: als EU-burger mag je namelijk in een ander EU-land wonen, werken, studeren of genieten van je pensioen zonder dat je een verblijfsvergunning hoeft aan te vragen. Je mag dus gewoon zonder visum de grens oversteken. Toch zijn er genoeg andere zaken die je moet regelen: denk aan verzekeringen, belastingen, diploma’s en pensioen. Het is ook belangrijk om je op tijd uit te schrijven bij de gemeente en je in te schrijven in de nieuwe woonplaats. De meeste verhuizingen binnen Europa gaan per vrachtwagen en worden uitgevoerd door één verhuisfirma. Je hoeft geen aangifte te doen van je inboedel wanneer deze de grens over gaat.

Verhuizen buiten Europa

Wanneer je verhuist naar een land buiten Europa heb je een visum of verblijfsvergunning nodig. Hierover kun je het beste advies inwinnen bij de ambassade: zij zijn namelijk op de hoogte van alles wat je moet regelen. Daarnaast moet je ook hier de geldigheid van je diploma’s regelen, verzekeringen, je pensioen en belastingen. Voor je inboedel moeten douaneformulieren geregeld worden. Heb je een verhuisfirma ingeschakeld? De verhuizing gaat vaak per vliegtuig of per schip. In het buitenland wordt de internationale verhuizing overgenomen door een andere firma: dit hoef je niet zelf te regelen, maar wordt gedaan door het verhuisbedrijf wat je hebt ingeschakeld. Zij hebben goede contacten met bedrijven in het buitenland en zullen dit dus dan ook voor jou doen. Op zoek naar meer informatie over internationale verhuizingen? Lees hier meer over op Dirkvervaet.be .

Reacties