Verhuizen naar een kleinere woning: 6 tips

Verhuizen naar een kleinere woning is niet eenvoudig. Toch is het soms de beste oplossing.

05 Juni 2019

Bijvoorbeeld als je kinderen het huis uit zijn of als je verhuisd naar een duurdere regio. Wanneer je kleiner gaat wonen, ontdek je dat je een aantal meubels en spullen weg zult moeten doen. Maar hoe doe je dat? Dit zijn 6 tips die je helpen bij het verhuizen naar een kleinere woning.

1. Kamers indelen

Al voordat je gaat verhuizen, kun je gaan nadenken over de indeling van je nieuwe woning. Waar wil je de kamers voor gaan gebruiken? Bij een groot huis heb je waarschijnlijk ook meer kamers. Je zult nu dus goed moeten nadenken over wat je wilt met de beperktere ruimte die je hebt. Misschien kies je ervoor om toch geen kantoor in te richten of om de logeerkamer weg te laten. Ga je een nieuwbouw woning (laten) bouwen, dan is het verstandig om ook in de bouwplannen te kijken welke kamers je wilt hebben in je nieuwe woning.

2. Kies je meubels zorgvuldig

Loop door je huidige woning. Vraag je bij elk meubel af of je dit mee wilt nemen. Bepaalde meubels zullen verdwijnen omdat ze simpelweg niet meer in de indeling passen. Heb je in je nieuwe woning geen logeerkamer, dan heeft het weinig zin om het logeerbed mee te nemen. Zo streep je dus al een aantal meubels weg. Verder moet je ook bedenken dat sommige meubels misschien te groot zijn, zoals je bank of je grote buffetkast.

3. Bruikbare spullen uitzoeken

Je hebt eigenlijk twee soorten spullen: herinneringen en bruikbare spullen. Je begint met het uitzoeken van alles wat je nog ergens voor kunt gebruiken. Welke spullen wil je meenemen? Als je ook spullen hebt die je ‘misschien nog weleens gaat gebruiken’, moet je je afvragen of dat ook echt zo is. Heb jij spullen al meer dan een jaar niet meer gebruikt? Dan heb je ze waarschijnlijk niet meer nodig. En misschien vind je sommige spullen lelijk of passen ze gewoon niet meer.

4. Herinneringen uitzoeken

Je herinneringen zijn meestal moeilijker uit te zoeken dan je bruikbare spullen. Deze hebben emotionele waarde, waardoor een ander nooit kan zien wat er voor jou zo belangrijk aan is. Misschien heb jij voorwerpen waar je blij of juist verdrietig van wordt. Voorwerpen met een verhaal dat je niet wilt vergeten. Het is moeilijk, maar ook deze zaken zul je moeten uitzoeken. In je kleinere woning zal waarschijnlijk niet alles passen.

5. Verdeel de spullen die weg moeten

Hopelijk heb je heel wat spullen opzij gezet die weg moeten. Deze kun je verdelen in verschillende stapels. Sommige meubels en spullen die nog goed zijn, kunnen naar de kringloopwinkel. Echt goede spullen kun je verkopen, echt slechte spullen kunnen weggegooid worden. Misschien kun je met sommige dingen nog een goed doel blij maken. Zo kun je oude kleding en stoffen altijd afgeven voor het Leger des Heils.

6. Teveel spullen die mee moeten? Neem opslagruimte!

Als je kleiner gaat wonen, is de kans vrij groot dat je spullen weg moet doen die je eigenlijk niet kwijt wilt. Als het echt te moeilijk is om bepaalde spullen zomaar weg te doen, kun je ook kiezen voor het huren van opslagruimte. Je kunt dan je spullen voor langere tijd in een gehuurde box opslaan. Zo kun je je dierbare spullen toch bewaren, ook al passen ze niet in je nieuwe huis.

Verhuizen naar een kleiner huis is lastig. Het houdt in dat je in elk geval een deel van je spullen weg zult moeten doen. Je moet dus eerst je spullen en meubels goed uitzoeken en kijken waar je de overgebleven spullen neer wilt zetten. En lukt het je echt niet om alles op een nette manier in huis te zetten? Dan kun je kiezen voor het huren van opslagruimte om zo toch je spullen te kunnen bewaren.

Reacties