Foto: kavel_algemeen

Je hebt een kavel gekocht en dan? - stap voor stap

Zodra je een kavel hebt gekocht is het tijd om aan de slag te gaan, maar waar moet je beginnen?

Jaimy van de Wal

Het is een droom die uitkomt, een eigen huis bouwen. Maar waar moet je nou mee beginnen als je een stuk grond hebt gekocht? Hier lees je stap voor stap wat je moet doen!

Bouwrijp

Heel vaak zijn de kavels al geschikt om op te bouwen maar soms moet er nog wat gebeuren. Het is dus van belang om het stuk grond bouwrijp te maken. Vaak houdt dit in dat er bomen of struiken moeten worden verwijderd, de grond moet worden geëgaliseerd en de nutsvoorzieningen moeten aanwezig zijn op de kavel.

Programma van Eisen

Als je een kavel hebt gekocht wordt deze voor je vrijgehouden in afwachting van de bouwplannen, je kan niet zomaar gaan bouwen. Bedenk hoe jouw nieuwe huis er uit komt te zien en welke eisen de woning heeft. Een architect werk altijd met een Programma van Eisen. Het is altijd een goed idee om hierbij een adviseur in te schakelen.

In het Programma van Eisen komen een paar dingen aan bod. Wat voor soort woning laat je bouwen? Welke bouwstijl pas je toe? Wat gaat de indeling zijn van het huis en wat voor materialen ga je gebruiken?

Soort woning

Als je zelf een huis gaat bouwen kan je kiezen uit drie soorten: huis ontwerpen op maat, cataloguswoning of een middenweg.

Bij een huis ontwerpen op maat wordt alles naar jouw wens gemaakt. Dit gebeurt door een architect. Dit is de duurste vorm van zelf een huis bouwen omdat alles gepersonaliseerd wordt.

Een cataloguswoning is, zoals het woord al aangeeft, een kant-en-klare woning die je kan uitzoeken. Een kleine aanpassing bij deze woningen is mogelijk maar de basis is hetzelfde.

Je kan ook kiezen om een beetje van beide woningsoorten te nemen. Je kan dan je wensen voorleggen aan een aannemer en aan de hand van jouw wensen maakt hij een ontwerp voor jouw nieuwe huis!

Bouwstijl

In welke stijl je huis gebouwd wordt is natuurlijk helemaal aan jou. Een moderne look, klassiek of misschien wel een jaren 30 stijl? Wel moet je er rekening mee houden dat de gemeente misschien een gewenste uitstraling hebben, ga dit even na.

Indeling woning

De indeling van een woning is ook volledig persoonlijk. Het aantal slaapkamer, de grootte. Over alles moet je nadenken ook over waar de kamer komen.

Materiaal

Welke materialen je gebruikt is erg belangrijk en ook bepalend voor het onderhoudt aan je huis in de toekomst. Ga je voor houten kozijnen of van kunststof? Ook is het van belang om na te denken over welke cv ketel je neemt. Sommige hebben meer onderhoud nodig dan andere.

Bouwmethode

De bouwmethode hangt af van het casco. Het casco zijn de dragende delen van het huis en zorgen ervoor dat de woning wind en waterdicht is. Er zijn vier verschillende bouwmethodes.

Traditionele bouw of stapelbouw: Bij traditioneel bouwen worden het casco en de gevels op de bouwplaats gemetseld of gelijmd. Dit kost vaak wat meer tijd dan al gefabriceerde bouwmethodes.

Houtskeletbouw: Bij deze bouwmethode wordt het casco opgebouwd uit houten balken en regels en afgewerkt met plaatmateriaal. Deze methode is erg snel omdat de houten elementen in een fabriek worden geproduceerd. Daardoor kan binnen een dag een hele woning worden samengesteld.

Prefabbouw: Ook bij prefabbouw worden de elementen in een fabriek gemaakt. De betonnen elementen kunnen ook binnen een dag worden samengesteld tot een woning.

Gietbouw: Deze methode wordt vrijwel nooit gebruikt voor individuele bouw. bij gietbouw worden de betonnen elementen op de bouwplaats gestort.

Kosten

De kosten van het bouwen van een huis verschilt ook met welk soort woning je laat bouwen en wat de verdere wensen zijn. Hieronder vind je een indicatie van prijzen van verschillende soorten woningen.

Soort Kosten per m3 Kosten per m2
Rijtjeswoning 2 lagen + kap €309 €1152
Eindwoning 2 lagen + kap €333 €1229
2-onder-1 kap, 2 lagen + kap €380 €1526
2-onder-1 kap, 2 lagen + kap met platte garage €370 €1222
2-onder-1 kap, 2 lagen + kap + kap met garage €376 €1419
Geschakeld 1 laag + kap €428 €1565
Geschakeld 1 laag + kap met platte garag €412 €1418
Geschakeld 1 laag + kap + kap met garage €414 €1544
Vrijstaand 3 lagen €475 €1816
Vrijstaand 3 lagen met platte garage €454 €1363
Vrijstaand 3 lagen met garage + kap €453 €1656
Vrijstaand 2 lagen + zolder € 499 €1777
Vrijstaand 2 lagen + zolder met platte garage €475 €1343
Vrijstaand 2 lagen + zolder met garage met kap €474 €1637
Vrijstaand 1 laag + kap €513 €1492
Vrijstaand 1 laag + kap met platte garage €486 €1201
Vrijstaand 1 laag + kap met garage met kap €484 €1494
Notariswoning 1 laag + kap €546 €2077
Notariswoning 1 laag + kap met platte garage €521 €1493
Notariswoning 1 laag + kap met garage met kap €518 €1794
Landhuis 1 laag + kap + vliering garage + kap €562 €2177
Landhuis 1 laag + kap + vliering dubbele garage + kap €548 €2173
Bungalow €546 €1747
Bungalow met garage €497 €1356
Kubuswoning €532 €1142
Recreatiewoning (250 m3) €356 €927
Ruime recreatiewoning €356 €929

Bron

De kosten hangen ook af van de persoonlijke wensen zoals welke materialen er worden gebruikt en voor welke bouwmethode wordt gekozen.

Ook moet je rekening houden met de kosten van de architect. Dit is meestal 10% van de bouwkosten, maar hier kan natuurlijk over worden onderhandeld.

Zodra alle eisen zijn doorgenomen kan de architect beginnen met tekenen. De architect maakt aan de hand van alle eisen een tekening voor het nieuwe pand op de kavel. Aan de hand van deze tekening wordt er een begroting gemaakt door de aannemer.

Het is belangrijk dat je bij de begroting ook de kosten van de constructieberekening, aanleg van nutsvoorzieningen en bestrating etc. meeneemt. Dit is van belang voor de bank, zo kunnen zij beter inschatten of de hypotheek haalbaar is.

Goedkeuring

Zodra al dit werk is gedaan en alles op papier staat kun je de plannen laten goedkeuren door de gemeente. Hopelijk gebeurt dit meteen maar er is een kans dat de architect iets moet aanpassen aan de bouwtekening.

Als de financiering rond is en alle bouwplannen zijn goedgekeurd, kan de bouw starten!

Zelf een huis bouwen kost veel tijd en geld. Gelukkig is er op internet veel informatie en met de hulp van adviseurs kom je een heel eind.

Reacties