Het roer om? Waar wil je heen vertrekken?

Wekelijks zijn er mensen die besluiten dat het mooi geweest is. Die huis en haard verlaten, om hun geluk op een andere plek te gaan beproeven.

17 November 2020

Dat is vaak in het buitenland, we kennen allemaal de tv-series, maar ook met een verhuizing binnen Nederland zelf kun je het roer flink omgooien. Maar alhoewel het misschien verleidelijk klink om impulsief te besluiten je leven vanaf nu heel anders in te richten, kan een stukje research en bezinning geen kwaad.

Heb je er goed over nagedacht?

Sommige beslissingen kun je impulsief nemen. Eens een keer wit brood kopen in plaats van volkoren. Vanmiddag eens wat vroeger stoppen met werken om lekker naar het strand te gaan. Beslissingen die geen hele grote gevolgen hebben, waarna je leven de dag erna gewoon weer verder gaat waar je gebleven was. Ook een duur paar schoenen kun je in een opwelling kopen, misschien zelfs een nieuwe auto, als je voldoende budget hebt. Maar besluiten je huis te koop te zetten en naar een nieuwe plek te verhuizen? Dat doe je niet in een opwelling. Je zou het misschien wel willen, als je het even helemaal zat bent, en toe bent aan een nieuwe uitdaging, een nieuwe omgeving, maar de beslissing is te ingrijpend om zo maar even te nemen.

Ga eerst eens na waar je heen zou willen, en ga daar nog eens kijken. Niet als toerist, maar als toekomstig inwoner. Wil je op deze plek graag wonen? Kun je er werken? Wat vind je, als je kritisch kijkt, naar de reistijden? Hoe duur zijn de huizen, en hoe zit het met het voorzieningenniveau? Wat vind jij belangrijk in een woonplaats, en kun je dit hier vinden? Wees streng voor jezelf, maak dingen niet mooier dan ze zijn. Dat verpest de pret misschien, maar zorgt er ook voor dat je niet op een plek eindigt waar je niet gelukkig wordt.

Waar ga je heen?

Misschien ben je nog wat minder vergevorderd in je plannen, en weet je nog niet precies waar je heen wilt. Weg van waar je nu woont, maar waarheen? Veel mensen zijn op zoek naar wat meer rust, naar een hele andere omgeving. Daarbij komt het buitenland al snel om de hoek kijken. Maar ook in Nederland kun je nog plekken vinden die heel anders zijn dan je huidige woonplaats. Denk eens aan Zeeuws-Vlaanderen, bijvoorbeeld. Een stukje Nederland dat bijna meer op België leunt dan op Nederland, letterlijk en figuurlijk. Zoek eens naar makelaars Zeeuw Vlaanderen, en je ziet dat hier volop huizen te koop staan, vaak met volop ruimte eromheen. Is wonen in een wat meer afgelegen gebied iets voor jou? Of valt bij de makelaar Breskens je meer op, omdat het zo’n charmant stadje is? Ga er eens kijken, en bedenk of je hier kunt vinden wat je in je huidige woonplaats misschien mist. Want Nederland, dat heeft meer gezichten dan die ene die je dagelijks ziet.

Reacties