Foto: Huis_kopen

Is er nog hoop voor huizenkopers in Nederland?

De prijs van een koopwoning steeg vanaf pakweg 2015 zo snel, dat steeds minder mensen voldoende inkomen hebben om een huis te kunnen kopen.

Pascal 26 Juni 2024

De huizenprijzen in Nederland staan al jaren onder druk. Stellen moeten allebei fulltime werken om de hypotheek te kunnen opbrengen. Het zure in dit soort situaties is dat je soms wel in aanmerking komt voor een peperdure huurwoning, maar geen hypotheek kunt krijgen die soms honderden euro’s per maand lager ligt.

Laat weten dat je op zoek bent

Als je op zoek bent naar een koophuis dan is het belangrijk dat je dit bekend maakt. Neem contact op met een makelaar in Gouda en laat weten wat je wensen en mogelijkheden zijn. Een makelaar weet vaak sneller dat een huis in de verkoop komt en kan je hierover informeren. Je kunt dan als één van de eersten laten weten dat je interesse hebt en een afspraak maken voor een bezichtiging. Een aankoopmakelaar gaat mee naar bezichtigingen en adviseert over het doen van een bod. Een makelaar kijkt anders naar een koophuis. Hij hoeft het niet te kopen dus ziet sneller de minpunten. Een huis dat helemaal moet worden opgeknapt of niet of nauwelijks is verduurzaamd, gaat veel extra geld kosten.

Wat doet de huizenprijs?

Er is een groot tekort aan woningen in Nederland. Dat tekort zal naar verwachting nog jaren aanhouden. Er wordt wel gebouwd, maar dat gaat bij lange na niet vlug genoeg om aan de groeiende vraag te voldoen. We worden ouder en wonen langer zelfstandig. Dat vraagt om meer seniorenwoningen. Zolang die er niet zijn blijven ouderen vaak wonen in de eengezinswoning waar ze woonden toen de kinderen nog thuis waren. Die woning zou prima geschikt zijn voor een jong gezin. Maar seniorenwoningen zijn er niet genoeg en als ze er zijn dan is de huur of de verkoopprijs fors. Senioren hebben vaak wel wat meer te besteden door overwaarde op de woning die ze achterlaten, maar ook daar zitten natuurlijk grenzen aan.

Sparen voor een huis

Vandaag de dag moet je weer ‘eigen geld’ meebrengen als je een huis wilt kopen. Je kunt de kosten koper voor een bestaande woning namelijk niet meer mee financieren. Dat geld moet je dus zelf direct betalen. Het gaat gemiddeld om zo’n 10% die boven op de overeengekomen prijs komt. Daarnaast kun je in de meeste gevallen niet extra lenen om het huis op te knappen. Je kunt geen extra geld lenen voor een nieuwe keuken of badkamer. Onder bepaalde voorwaarden is het wel mogelijk om extra te lenen als je de woning wilt verduurzamen met isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Jongeren tot 35 jaar die hun eerste huis kopen betalen geen 2% overdrachtsbelasting. De prijs van de woning moet dan wel onder een bepaald maximumbedrag liggen. Ouders mogen niet meer belastingvrij geld schenken aan hun kinderen om een woning te kopen. De ‘jubelton’ is door de overheid afgeschaft.

Reacties