Foto: Hoe-zo-goedkoop-mogelijk-woning-kopen

Hoe zo goedkoop mogelijk een woning kopen?

Wie een woning wil kopen, moet doorgaans heel wat geld op tafel leggen om z’n vastgoeddroom te realiseren.

Guido van Loon

Gelukkig kan je een aantal zaken doen om de kosten van een vastgoedaankoop zo laag mogelijk te houden.

1. Vergelijk kredietgevers

Het meeste geld kan je besparen door de kosten van je hypothecaire lening binnen de perken te houden. Dit kan je doen door zoveel mogelijk kredietgevers te vergelijken. De ene lening is nu eenmaal de andere niet. Elke kredietgever hanteert zijn eigen criteria om te bepalen of je in aanmerking komt voor een woonlening en welk tarief je krijgt. Ze kijken daarbij naar uiteenlopende factoren, gaande van je financiële situatie tot de aankoopprijs van je woning.

Voorts kan je veel gemakkelijk een lager tarief bekomen als je kredietgevers vergelijkt. Je kan ze immers tegen elkaar uitspelen. Stel dat je ergens een goedkoper tarief hebt gekregen, kan je aan een andere kredietgever vragen of hij onder die prijs kan duiken. Het vergt wat tijd om dit alles te doen, maar het loont zeker en vast de moeite. Je kan zo duizenden euro’s besparen op je woonlening.

2. Ga niet meteen akkoord met de vraagprijs

Wie eindelijk zijn droomwoning gevonden heeft, is geneigd om onmiddellijk akkoord te gaan met de vraagprijs. Nochtans kan je mits wat onderhandelen de verkoper overtuigen om de prijs te verlagen. Daarbij kan het lonen om te kijken naar de vastgoedprijzen van de woningen in dezelfde buurt. Indien je merkt dat een vergelijkbare woning voor minder geld is verkocht, kan je dit argument gebruiken om de verkoper te overtuigen het mes te zetten in de vraagprijs.

Gelukkig kan je een beroep doen op allerhande tools om te achterhalen of de prijs van de woning die je op het oog hebt te hoog is. Op sites, zoals kadaster.nl, kan je de verkoopprijs van alle huizen binnen een postcodegebied opvragen.

Voorts kan je ook de zogeheten woz-waarde controleren. Dat cijfer is een indicatie van de waarde die de overheid gebruikt voor de berekening van diverse belastingen. Je kan die gegevens gratis opvragen via het Woz-waardeloket.

3. Zorg dat je voldoende spaargeld hebt

Wie zelf al wat geld op tafel kan bij leggen wanneer hij een woonlening aanvraagt, vergroot de kans dat hij in aanmerking komt voor een krediet. Daarnaast zijn veel kredietgevers bereid de rente te verlagen als je een aanzienlijk deel van de woning zelf financiert. Hoe kleiner het deel dat de kredietgever hoeft te financieren, hoe interessanter de voorwaarden.
Hou er rekening mee dat veel banken een limiet hanteren op hoeveel je kan lenen. Bij veel kredietgevers kan je niet meer lenen dan 80 of 90 procent van de actuele waarde van je huis. Vergeet overigens niet dat je zelf de notariskosten moet betalen. Die kosten komen bovenop je eigen inbreng.

Reacties