Foto: Lening

Geld lenen voor je huis?

Dit zijn de mogelijkheden

Guido van Loon

Wanneer je in een koophuis woont waarvan je zeker weet dat je er zo lang mogelijk wilt blijven, dan heb je geluk. Het is namelijk een van de fijnste woonsituaties waarin je je kunt bevinden. Mocht dit voor jou van toepassing zijn, dan weet je waarschijnlijk ook al dat zo’n eigen huis nooit helemaal af is. Er is altijd wel een klein of groot klusje dat je nog op wilt pakken. Dat is helemaal niet erg, want wanneer je hier je best voor doet wordt je huis meer waard en woon jij er ook nog eens met meer plezier. Toch kunnen sommige projecten al gauw prijzig worden, waardoor je wat extra budget nodig hebt. Ga jij lenen voor een huis? Lees dan eerst welke mogelijkheden je hebt in deze blog!

Persoonlijke lening

De persoonlijke lening is eigenlijk een hele simpele vorm van lenen. Je kiest dan voor een bepaald bedrag, een aflossingstermijn en rentepercentage. Dit alles staat in principe vast. Zo krijg je precies het bedrag dat je leent en weet je ook precies waar je aan toe bent met betrekking tot het terugbetalen van het bedrag. Wanneer je met redelijke zekerheid kunt zeggen welk bedrag je nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je offertes hebt opgevraagd bij aannemers, dan is deze lening vaak een goede keuze.

Persoonlijke lening voor huiseigenaren

Deze lening heette in het verleden het WOZ-krediet. Deze lening is bijna identiek aan de reguliere persoonlijke lening, maar dan met een belangrijk verschil. Je krijgt bij deze lening korting op het rentepercentage. Die krijg je niet zomaar, want een belangrijke voorwaarde daarvoor is dat je in het bezit bent van een koopwoning met overwaarde ten opzichte van je hypotheek. Deze geldt dan niet als onderpand zoals dat bij een hypotheek werkt, maar wordt toch gezien als een risico verlagend bezit, waardoor de bank of lenende instantie extra zekerheid heeft en jou een lager rentepercentage kan aanbieden.

Doorlopend krediet

Tot slot is er nog het doorlopend krediet. Met deze vorm van lenen kun je zelf bepalen hoe hoog het bedrag dat je leent oploopt. Je kunt namelijk, afhankelijk van welk product je voor deze lening kiest, een bepaald bedrag lenen wanneer het jou uitkomt. Telkens wanneer je leent wordt dit bedrag opgeteld bij het bedrag dat je al eerder had geleend, tot aan een maximum dat vooraf bepaald wordt uiteraard. Dit is vooral erg handig wanneer je een periode lang aan de slag gaat en nog niet precies weet hoeveel kosten je gaat maken, of wanneer je meer geld nodig hebt dan de initiële lening.

Een verstandige keuze maken

Welke lening je ook kiest, zorg dat je je goed inleest met betrekking tot de mogelijkheden en sluit niet de eerste de beste lening af. Het helpt ook heel erg wanneer je al een goed beeld hebt van het bedrag dat je uiteindelijk nodig hebt. Veel succes in ieder geval!

Reacties