Foto: Een-laadpaal-bij-je-woning_-hoe-werkt-dat

Een laadpaal bij je woning; hoe werkt dat?

Eind 2020 had 40% van Nederland een elektrische auto. Nu eind 2021 zal dit percentage rond de 50% zitten.

Guido van Loon

Best wel hoog eigenlijk als je bedenkt dat pas in 2035 iedereen van de traditionele auto af moet zijn. Dat betekent dus dat we vanaf 2035 waarschijnlijk allemaal een laadpaal thuis hebben staan. Nu klinkt dat misschien allemaal nog ver weg, en misschien ook wel een beetje eng. Want thuis laden lijkt immers duur als je bedenkt wat de tarieven aan de snelweg zijn! Maar… dat is maar een voorgevoel. Thuis laden is namelijk vele malen goedkoper! Vooral als je al een duurzame woning met zonnepanelen heb. Onderstaand volgen een aantal tips waardoor jij goedkoper aan huis kan laden, en het draagt ook nog eens aan je nachtrust bij.

Een thuislaadpaal

Heb jij een elektrische auto? Top! Dan ben je in ieder geval al lekker milieuvriendelijk bezig. Je tankt namelijk niet meer, en je stoot ook geen uitlaatgassen uit. Het enige probleem is dat je wel moet kunnen blijven rijden. Oftewel, je moet opladen. Opladen is geen probleem in Nederland, want er zijn door het hele land laadpunten. Je kan je auto in principe zelfs gewoon via het stopcontact opladen! Of het verstandig is, dat is weer een ander verhaal. Want een stopcontact mist namelijk een begrenzer en bepaalde beveiliging. Daardoor is de kans op brand tijdens het laden een stuk groter. Een laadpaal voor thuis is daarom een betere keuze. Die kun je overal kwijt, van achter een bosje tot aan de muur. De laadpaal kan de auto zonder problemen opladen. De accu van je auto werkt namelijk op gelijkstroom. De stroom die uit de muur komt werkt op wisselstroom. Voordat je je auto gaat opladen moet de wisselstroom eerst omgezet worden naar gelijkstroom! Zo kun jij je auto zonder complicaties opladen.

Laden via het net

Normaliter krijgt een laadpaal stroom via het net. Maar omdat half Nederland vol ligt met zonnepanelen zijn er nieuwe laadpalen ontwikkeld. Deze slimme laadpalen zijn uitgerust met een Load Guard Systeem. Dit systeem installeert je installateur in de meterkast van je woning, zodat jouw laadpaal automatisch kiest voor groene stroom zodra het mogelijk is! Dit werkt natuurlijk alleen maar als je zonnepanelen hebt. Zo kun je je eigen opgewekte stroom gebruiken om je auto op te laden. Mocht het zo zijn dat je net niet genoeg stroom opwekt om je auto te laden, dan schakelt die weer automatisch over naar het traditionele net. Zo zit je in ieder geval nooit met een lege accu als je ’s ochtends naar je werk gaat!

Reacties