Foto: 4-redenen-laadpaal-eigen-terrein__2___1_

4 redenen om een laadpaal op eigen terrein te nemen

Als je je auto op eigen terrein kunt parkeren, dan is het echter zeer aan te raden om bij je woning een eigen laadpaal te realiseren.

Guido van Loon

Steeds meer mensen gaan aan de elektrische auto. Lang niet allemaal hebben ze een eigen laadpaal op eigen terrein. Als je je auto op eigen terrein kunt parkeren, dan is het echter zeer aan te raden om bij je woning een eigen laadpaal te realiseren. We bespreken vier redenen waarom dat zo is.

Minder geld kwijt aan het opladen

Een belangrijk argument in het voordeel van laadpalen voor thuis, is dat je op deze manier minder geld betaalt voor het opladen van je elektrische auto. Gemiddeld betaal je aan een openbare laadpaal twee keer zo veel voor de stroom als wanneer je je auto thuis oplaadt. In het geval van een snellader is dit verschil nóg groter. Ook is er bij openbare laadpalen ook nog eens sprake van een starttarief. Thuis betaal je enkel de tarieven die in je energiecontract zijn vastgelegd. Heb je zonnepanelen, dan kun je je auto zelfs opladen met de energie die je zelf opwekt.

Altijd beschikbaar

Als je afhankelijk bent van openbare laadpalen, moet je er maar op hopen dat er een laadpaal beschikbaar is op de plek waar jij moet zijn op het moment dat je hem nodig hebt. Als je de dag door kan komen op één volle accu, dan heb je voldoende aan een laadpaal op eigen terrein. Die laadpaal staat dan altijd tot je beschikking, omdat niemand anders hem kan inpikken. Zo hoef je niet meer op zoek naar een parkeerplaats in de buurt waar je kunt opladen.

Volledig opladen wanneer je slaapt

Het is natuurlijk ideaal wanneer je de accu van je elektrische auto volledig zonder onderbreking kunt opladen op een moment dat je de auto een aantal uur achter elkaar niet hoeft te gebruiken. Het ideale moment daarvoor is natuurlijk aan het einde van de dag en ’s nachts, wanneer je thuis bent. Zo word je iedere ochtend wakker met een volgeladen accu waar je in veel gevallen ook weer het einde van de dag mee kunt halen.

Je laadkabel is veiliger

Om een elektrische auto op te kunnen laden aan een laadpaal, moet je beide apparaten met elkaar verbinden met behulp van een laadkabel. Wanneer je gebruikmaakt van een openbare laadpaal, ligt je dure laadkabel open en bloot in de openbare ruimte. Er kan van alles mee gebeuren. Hij kan beschadigd raken of zelfs gestolen worden. In je eigen garage is dat risico aanzienlijk kleiner.

Bovenstaande zaken maken de eenmalige investering in een eigen laadpaal voor thuis zeker de moeite waard. Zo’n laadpaal verdient zichzelf al vrij snel terug en zorgt voor allerhande gemakken die je niet hebt wanneer je afhankelijk bent van openbare laadpalen.

 

Reacties