Deze verzekeringen heb je nodig voor een koophuis

Een koophuis geeft de vrijheid om het huis zo in te delen als je zelf wilt.

26 Februari 2020

Je kunt verbouwen, schilderen, een nieuwe badkamer of keuken plaatsen en het huis helemaal laten aansluiten bij je eigen wensen. Ook betekent een koophuis verantwoordelijkheid. Zo heb je bijvoorbeeld verschillende verzekeringen nodig. Welke verzekeringen heb je nodig voor een koophuis? Wij vertellen je meer.

Verplicht: een opstalverzekering

Een opstalverzekering wordt ook wel woonhuisverzekering genoemd. Met deze verzekering verzeker je alle dingen die aan het huis vastzitten tegen schade door bijvoorbeeld inbraak, brand, wateroverlast of vandalisme. De woonhuisverzekering is verplicht voor iedere huiseigenaar, of je nu in een klein appartement woont in de stad of in een grote villa aan het strand. Onder de opstal vallen onder andere de schutting in de tuin, de vloer in je woning en het dak. Door extreem weer de afgelopen jaren is de premie van de opstalverzekering gemiddeld genomen flink gestegen. Deze verplichte verzekering kan maandelijks flink wat kosten, daarom valt het aan te raden om de opstalverzekering te vergelijken. Opstalverzekering vergelijken doe je zowel op prijs als kwaliteit.

Doorgaans verplicht: een overlijdensrisicoverzekering

Of een overlijdensrisicoverzekering verplicht is heeft te maken met de eisen van de hypotheekverstrekker. Misschien vraag je je af wat een overlijdensrisicoverzekering te maken heeft met het kopen van een huis. Het antwoord is heel simpel: de hypotheekverstrekker wilt zekerheid dat jij jouw hypotheek afbetaalt. Ook in het geval van overlijden van jezelf of je partner. Op het moment dat je een hypotheek afsluit word je vaak verplicht om deze
verzekering af te sluiten. In het geval van overlijden wordt de overlijdensrisicoverzekering gebruikt om de (rest van de) hypotheek af te lossen. Dit heeft niet alleen voordelen voor de hypotheekverstrekker, maar natuurlijk ook voor de nabestaanden. Deze kunnen dan gewoon thuis blijven wonen.

Meer handige verzekeringen

Dan zijn er nog een aantal verzekeringen die niet verplicht zijn, maar waarvan het verstandig kan zijn om deze wel af te sluiten. Met een inboedelverzekering verzeker je de spullen in jouw woning. Deze verzekering lijkt op de opstalverzekering, met als grote verschil dat het juist gaat om de spullen die niet vastzitten aan het huis. Denk hierbij aan de televisie en meubels, maar ook sieraden, boeken en kleding. Alle spullen die je bij een verhuizing kunt oppakken en meenemen vallen onder de inboedelverzekering. Ook een aansprakelijkheidsverzekering is doorgaans praktisch om af te sluiten. Deze verzekering vergoedt de schade die je aanbrengt bij de spullen van een ander. Denk hierbij aan een kras op de auto van de buren of een bal die door het raam vliegt. In dit soort gevallen is het prettig om verzekerd te zijn.

Reacties