Foto: hypotheek-scheidingsbestendig

5 tips om je hypotheek scheidingsbestendig te maken

Niet romantisch, wel realistisch: bespreek het scheidingsscenario als je een huis koopt

NRC kopte deze maand het volgende: ‘Hypotheekadviseur moet ook echtscheiding bespreken’. Hier pleiten de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en geldverstrekker MUNT voor. Slechts één op de tien consumenten geeft aan volledig geïnformeerd te zijn over de mogelijke gevolgen van het scenario relatiebeëindiging. Dit blijkt uit een enquête onder 1000 consumenten door NHG. Bij de meerderheid kwam dit scenario tijdens het adviesgesprek met de bank helemaal niet aan de orde, terwijl toch één op de drie huwelijken strandt. Dit thema meer prioriteit geven, kan gedwongen woningverkoop voorkomen.

Scheiding nooit gemeld

Het komt volgens Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop regelmatig voor: iemand die een jaar of 10, 15 geleden is gescheiden en zich met een wens tot aanpassing van de hypotheek tot een adviseur wendt: ‘Dan blijkt echter dat de scheiding nooit is doorgegeven aan de betreffende geldverstrekker, bijvoorbeeld omdat de hypotheek destijds volgens de toetsing niet op één inkomen haalbaar was. Al die tijd is de hypotheekrente wel keurig betaald. Maar er is nooit rekening gehouden met het feit dat je door de scheiding nog maar voor de helft eigenaar bent van de woning, en dat daarom ook nog maar de helft van de betaalde hypotheekrente aftrekbaar is (geweest).’

Standaard aandacht voor scheiden

De Hypotheekshop schenkt tijdens het adviesgesprek standaard aandacht aan de mogelijkheid van scheiden. Hagedoorn: ‘Onze adviseurs geven altijd aan of ieder voor zich de woning zou kunnen kopen, en of bij de beëindiging van het huwelijk de woning wel of niet aangehouden kan worden.’ Wat kun je doen als huizenkoper om je hypotheek scheidingsbestendig te maken? Hagedoorn heeft 5 tips op een rij gezet:

1. Koop, als dat tenminste mogelijk is, een huis op één inkomen. Kies daarnaast voor een NHG-hypotheek als dat lukt, vanwege het vangnet bij een eventuele gedwongen verkoop.
2. Houd bij de selectie van een geldverstrekker rekening met de kwaliteit van het maatwerkbeleid in het beheer van je hypotheekproduct, waardoor de kans op woningbehoud in de toekomst -ook bij een scheiding- groter is. Deze aanbieders hebben de kennis hiervoor in huis. Dit is minder of niet het geval bij aanbieders met een strak kader.
3. Om economisch zelfstandig te blijven, kan ervoor worden gekozen dat beide partners blijven werken.
4. Schrijf je beiden voor de zekerheid in voor een sociale huurwoning.
5. Tot slot is het verstandig om, als het toch op een echtscheiding uitdraait, je hypotheekadviseur en geldverstrekker direct te informeren. Hierdoor kunnen betalingsproblemen worden voorkomen en afspraken worden gemaakt waarmee beide ex-partners verder kunnen.

Meer weten? Ga naar www.hypotheekshop.nl

Reacties