Foto: woonwenstool-bouwkosten-nieuwbouw-woning

Dit zijn dé 5 manieren om aan een huurwoning te komen

Ben je al enige tijd op zoek naar een woning en is kopen geen optie voor je? Het kan soms lastig zijn om de juiste woning te vinden.

Marlou 11 Juni 2023

Het aanbod is momenteel erg beperkt, vooral als het om sociale huurwoningen gaat. Maar geen zorgen, er zijn verschillende manieren om aan een huurwoning te komen. In dit artikel bespreken we de verschillende manieren en geven we tips voor het vinden van jouw ideale huurwoning.

1. Schrijf je in bij woningcorporaties

Waarschijnlijk hoeven we dit al niet meer tegen je te zeggen, want je staat natuurlijk allang ingeschreven. Toch noemen we het op, want een van de meest bekende manieren om aan een huurwoning te komen is door je in te schrijven bij woningcorporaties. Woningcorporaties hebben vaak sociale huurwoningen in hun bezit die zij verhuren aan mensen met een laag inkomen of mensen die moeilijk zelfstandig kunnen wonen. Hoewel de wachttijd daarvoor de laatste jaren erg lang is, is het toch slim om het te doen. Zo kun je ook eens kijken naar woningen waarvoor geloot wordt. Wie weet heb je geluk! Je kunt je inschrijven bij verschillende woningcorporaties in jouw regio. Dit kun je vaak doen via hun website of via inschrijfformulieren die bijvoorbeeld beschikbaar zijn bij gemeentehuizen. Bekijk ook of je eventueel in aanmerking kunt komen voor urgentie. De regels daarvoor zijn streng, en terecht. Maar als jouw situatie zo is dat je er recht op hebt, kom je echt heel snel aan een sociale huurwoning. 

2. Zoek op internet

Een andere manier om aan een huurwoning te komen is door online te zoeken. Er zijn verschillende websites waarop particuliere verhuurders hun woningen aanbieden. Dus, wil je een woning huren, dan kun je online zoeken op woningen die in jouw regio beschikbaar zijn en die binnen jouw budget passen.

Een voordeel van online zoeken is dat je snel een overzicht hebt van beschikbare woningen en dat je gemakkelijk contact kunt opnemen met de verhuurder. Het nadeel is echter dat er soms veel concurrentie is voor populaire woningen, dus je moet snel reageren als je iets gevonden hebt. Daarom is het slim om ook eens te kijken hoe je een voorsprong kunt krijgen. Door je in te schrijven bij RentSlam bijvoorbeeld, krijg jij als eerste bericht over huizen die vrij komen, nog voordat ze ‘op de markt’ komen en zo kun je ook als eerste reageren. Dat maakt je slagingskans ineens een stuk groter!

3. Vraag rond in je netwerk

Een andere manier om aan een huurwoning te komen is door rond te vragen in jouw netwerk. Misschien heeft een vriend of familielid wel een kamer of huis die hij of zij wil verhuren. Of misschien heeft iemand anders uit jouw netwerk wel tips of connecties die kunnen helpen bij het vinden van een huurwoning. Het voordeel van vragen rond te stellen in jouw netwerk is dat dit vaak sneller kan leiden tot resultaat dan via andere methodes, omdat mensen graag anderen willen helpen als het mogelijk is. Het nadeel kan zijn dat het aanbod beperkt blijft tot wat er binnen het eigen netwerk beschikbaar is.

4. Maak gebruik van sociale media

Sociale media zoals Facebook, Twitter en Instagram kunnen ook helpen bij het vinden van een huurwoning. Er zijn verschillende groepen op Facebook waarin mensen hun huurwoningen aanbieden of waarin mensen tips delen over hoe ze aan een huurwoning zijn gekomen. Maar let wel op: niet alle informatie op sociale media is betrouwbaar, dus wees kritisch als je informatie vindt over huuraanbiedingen.

5. Maak gebruik van een makelaar

Een laatste manier om aan een huurwoning te komen is door gebruik te maken van een makelaar. Een makelaar kan je helpen bij het vinden van de juiste woning en kan vaak ook helpen bij het onderhandelen over de huurprijs en andere voorwaarden. Het nadeel van het inschakelen van een makelaar is dat dit kosten met zich meebrengt. Vaak vragen makelaars bemiddelingskosten of courtage, wat betekent dat je een percentage van de huurprijs als vergoeding moet betalen.

Conclusie

Al met al zijn er dus verschillende manieren om aan een huurwoning te komen. Schrijf je in bij woningcorporaties, zoek op internet, schrijf je in bij RentSlam, vraag rond in jouw netwerk, maak gebruik van sociale media of schakel een makelaar in. Het belangrijkste is om geduldig te zijn en niet op te geven als het even niet lukt. Met deze tips ben je goed op weg naar jouw ideale huurwoning!

Reacties