Zonder een vergunning kan je niets beginnen

We hebben allemaal behoefte aan een dak boven ons hoofd. Dit is namelijk één van de basisbehoeften die we hebben als mens zijnde

Guido van Loon 04 November 2021

Een huis biedt ons ook veiligheid en bescherming, iets wat we op sommige momenten erg nodig hebben. Zo af en toe is het ook nodig om iets op te knappen aan je huis of om iets extra’s erbij te gaan bouwen. Je zou misschien denken dat je dit zomaar kan doen, want het is immers jouw huis. Het is echter niet zo simpel als je denkt. Het kan namelijk zomaar zo zijn dat jij een vergunning nodig hebt voor datgene dat jij van plan bent te doen. Als je er dan geen vergunning voor hebt, dan mag het dus niet wat je aan het doen bent en ben je dus illegaal bezig. Voordat je gaat beginnen met wat je van plan bent zul je dus eerst moeten controleren of je een vergunning nodig hebt. Je zou kunnen zeggen dat je in sommige gevallen zonder een vergunning niets kunt beginnen. Voorkom dus problemen door een vergunning aan te vragen. Slechts een kleine moeite.

Laat zien dat je voldoet aan de gestelde eisen

Sinds het begin van 2021 is er een nieuwe regeling van kracht. Het gaat dan om een regeling wat betreft de nieuwe energieprestatie bepalingsmethode. Deze nieuwe methode heet BENG. Dit is de afkorting voor Bijna Energie Neutraal Gebouw. De BENG-berekening moet een verbetering zijn van de voorganger. Het heeft allemaal te maken met nieuwe eisen die door de overheid gesteld worden aan bijvoorbeeld nieuwbouwhuizen. Ook andere panden krijgen te maken met deze eis. Er zal gekeken worden naar drie verschillende indicatoren. Het is van belang dat er wordt voldaan aan alle drie de indicatoren. Al deze strengere eisen zijn het gevolg van bepalingen binnen de Europese Unie. Daarnaast dragen ook de gestelde doelen voor het klimaat uit de bijeenkomst van Parijs enkele jaren geleden bij aan het besluit tot deze nieuwe eisen. Je zult dus een BENG-berekening in moeten leveren. Op die manier kan je namelijk aantonen of je voldoet aan de nieuwe eisen. Zonder een kloppende berekening zit je namelijk in de problemen. Je kan dan namelijk geen vergunning krijgen en die vergunning kan je soms heel hard nodig hebben. Zoals je net namelijk hebt kunnen lezen is het soms verplicht om een vergunning te hebben. Daarom zul je er dus voor moeten zorgen dat je een kloppende BENG-berekening kan inleveren. Alleen op die manier kan je aan je vergunning komen. Als je zelf niet weet hoe je zo’n berekening moet uitvoeren dan is dat geen probleem, want je kan makkelijk hulp inschakelen door een partij die hiervoor gecertificeerd is bij het maken van een BENG-berekening. Zonder BENG-berekening geen vergunning en zonder vergunning is er geen verbouwing of nieuwbouw.

Wapen jezelf tegen de stijgende energieprijzen

De energieprijzen zijn inmiddels hard aan het stijgen. Het is eigenlijk zo hard aan het stijgen dat het onbetaalbaar dreigt te worden voor sommige huishoudens. Je zult dus een manier moeten zien te vinden waarop je jezelf kunt wapenen tegen de stijgende prijzen van de energie. Veel Nederlanders lijken de oplossing al gevonden te hebben. Door de stijging van de energieprijzen is er namelijk ook ineens een stijging zichtbaar in het aantal zonnepanelen dat gebruikt wordt door Nederlanders. Dankzij zonnepanelen kan je namelijk je eigen stroom opwekken. Hierdoor kan je de energiekosten behoorlijk gaan drukken en dus zo laag mogelijk houden. Met zonnepanelen alleen zul je er niet komen, want er is nog wel meer nodig om de energiekosten zo laag mogelijk te houden. Je kan in ieder geval alvast een stap in de goede richting zetten door te kijken of het voor jou mogelijk is om zonnepanelen te installeren. Als dat niet kan is het verstandig om andere manieren te bedenken waarop je de energiekosten zo laag mogelijk kan houden.

Minder energie gebruiken doe je zo

Het was al een langere tijd bekend dat het goed is om niet zoveel energie te verbruiken. Het milieu heeft hier namelijk ook behoorlijk veel baat bij. Doordat de energieprijzen ineens hard zijn gaan stijgen is er nog een reden bijgekomen om zuiniger om te gaan met energie. Veel mensen die niet veel nadenken over het milieu zullen nu alsnog zuiniger gaan leven, omdat ze niet te veel willen betalen. Een manier om energie te besparen is dus door over te gaan op zonne-energie. Als dat voor jou niet mogelijk is, dan zijn er nog altijd meer dan genoeg andere manieren voor besparen.

Reacties