Wat zijn de voordelen van een bouwkundige keuring?

Eindelijk je droomhuis kunnen vinden? En ben je van plan om deze te kopen? Dan is een bouwkundige keuring een verstandig keuze.

24 Juni 2020

In sommige gevallen kan het ook verplicht zijn om de financiering van een nieuwe woning rond te krijgen.

Voordelen van een bouwkundige keuring

Verplicht of niet: het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring levert je altijd veel voordelen op. De drie grootste voordelen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

1. Sterke onderhandelingspositie

Het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring kan voor of na het bieden, ofwel tijdens het onderhandelen. Een bouwkundig rapport zorgt voor een sterkere onderhandelingspositie. Heeft het huis gebreken of is het slecht onderhouden? Een bouwkundig rapport zorgt ervoor dat je deze (toekomstige) kosten op papier hebt staan. Doe een bod waarbij de kosten van de vraagprijs afgetrokken zijn.

2. Voorkom onverwachte kosten

Voor veel mensen is de grootste angst bij het kopen van een huis dat ze een kat in de zak kopen, waardoor ze achteraf te maken krijgen met onverwacht hoge onderhoudskosten. Dankzij een bouwkundige keuring weet je precies wat je koopt en hoef je niet bang te zijn voor verborgen gebreken.

3. Zekerheid

Een groot voordeel van een bouwkundige keuring is dat dit je te allen tijde zekerheid biedt. Voor zowel de koper als verkoper biedt een keuring zekerheid. Zo weet een verkopers zeker dat hij aan de wettelijke meldingsplicht voldoet, terwijl de koper inzicht krijgt in de bouwkundige staat van het huis.
Waar wordt op gelet bij een bouwkundige keuring?

Tijdens een bouwkundige keuring wordt er gelet op de technische- en onderhoudsstaat van het huis. Ook geeft het bouwkundig rapport een kostenraming voor het aanpakken van eventuele problemen. Tijdens de keuring wordt er gelet op de bouwkundige staat onderstaande zaken:
- CV installatie en elektrische installatie
- Sanitaire groepen zoals de badkamer, keuken en het toilet
- Fundering
- Schuren en garages
- Vloeren, plafonds, muren en metselwerk
- Dakbedekking en constructie
- Trappen, hekwerken en balustrades
- Riolering
- Kozijnen, dakkapel, dakramen en deuren
- Dak (schoorsteen, goten, pannen en zink)
- Vochtmetingen
- Riolering
- Beglazing en ventilatie
- Schilderwerk

Het laten uitvoeren van een bouwkundige geeft inzicht in de bouwtechnische staat van bovenstaande punten. Daarnaast vind je ook direct een kostenraming in het bouwkundig rapport voor het aanpakken van eventuele problemen. Dit geeft je een sterkere positie in de onderhandelingen. Overtuigd van de voordelen van een bouwkundige keuring? Vraag direct een keuring aan bij Huiskeur en voorkom onverwachte onderhoudskosten in de toekomst.

Reacties