Wat is een bouwplantoetsing en waarom moet je dat uitbesteden?

Wat doe je als je in tijden van een pandemie voornamelijk thuis moet blijven? Dan begin je met verbouwen en het omgooien van je interieur.

30 Januari 2021

Waar je normaal doordeweeks gewoon op kantoor of bij je werk aan het werk bent, vallen nu de kleine dingetjes in en aan het huis op. Misschien merk je dat je echt te weinig ruimte hebt of wellicht heb je juist behoefte aan meer licht in huis. Menig Nederlander besloot te beginnen met verbouwen tijdens corona en de verwachting is dat dat in 2021 nog wel even door zal gaan. Ook van plan om te gaan (ver)bouwen? Controleer dan altijd vooraf of je bouwplan helemaal volledig is.

Bouwplantoetsing: wat is dat precies?

Een verbouwing kan namelijk pas doorgaan op het moment dat het gegarandeerd veilig is. Ook moet het altijd duidelijk zijn wat er precies gedaan moet worden, wanneer dat gaat gebeuren en wanneer de verbouwing af gaat zijn. Dit soort gegevens en informatie verzamel je in een bouwplan. Om de zekerheid te krijgen of je bouwplan voldoet aan alle eisen volgens de Nederlandse wet, is het aan te raden om een bouwplantoetsing samen te (laten) stellen. Een bouwplantoetsing toetst, zoals de naam het al verklapt, het bouwplan.

Hierbij wordt gekeken naar alle verplichte facetten van een bouwplan. Pas wanneer deze toetsing groen licht geeft aan het bouwplan kan er verder worden gegaan met een verbouwing of bouwwerk. De kans is groot dat je niet helemaal zelf weet hoe zo’n toetsing in elkaar zit. Daarom laten de meeste mensen een bouwplantoetsing samenstellen door een expert. Er zijn diverse bedrijven in Nederland te vinden waar je terecht kunt voor zo’n toetsing. Wil je zekerheid om succesvol te kunnen starten met het (ver)bouwen van je huis? Schakel dan zeker zo’n professional in voor een bouwplantoetsing.

Waarom kiezen voor een expert voor bouwplantoetsing?

Misschien vraag je je af waarom je geld zou moeten uitgeven aan een gespecialiseerd bedrijf voor de bouwplantoetsing. Het antwoord daarop is heel duidelijk: je bespaart geld, tijd én gedoe door dit soort gedetailleerd werk uit te besteden. Natuurlijk kun je zelf kijken wat de actuele wetgeving is rondom (ver)bouwen, maar de kans is daarbij groot dat je alsnog niet alle wetten en regels meeneemt. Dit kan resulteren in vertraging van je verbouwing, wat je uiteindelijk ook alleen maar meer tijd en geld kan gaan kosten. Om een verbouwing of bouwwerk zo goedkoop en goed mogelijk te regelen is een bouwplantoetsing onvermijdelijk. Gelukkig zijn er nog meer voordelen te vinden aan het uitbesteden van deze toetsing:

- Schakel je een expert op het gebied van bouwplantoetsing in dan schakel je iemand in die kennis heeft over bouwen in het algemeen. Hierbij maakt het niet uit of je een huis of kantoor laat verbouwen; zo’n bedrijf weet precies wat er geregeld moet worden wat betreft wetgeving omtrent een verbouwing.

- Wanneer je je bouwplan laat toetsen door professionals heb je de garantie dat je een goedkeuring van de brandweer krijgt voor een brandveilig huis of kantoor. Daar wordt namelijk naar gekeken bij een professionele bouwplantoetsing.

- Laat je je bouwplan in een vroeg stadium toetsen dan weet je direct of er eventuele valkuilen in je plan zijn of niet. Hiermee voorkom je veel stress, want op zo’n vroeg punt kun je je bouwplannen nog omgooien. Dat scheelt je uiteindelijk veel tijd en geld.

- Experts kunnen zorgen voor een snellere verlenging van de (bouw)vergunning. Dat is als particulier toch vaak lastiger om te regelen. Ook dat scheelt je veel stress, geld en tijd.

- Zo’n bouwplantoetsing gebeurt altijd volledig transparant zodat je duidelijk inzicht hebt in de werkzaamheden en de kosten die daarbij komen kijken.

Tips voor verbouwen in 2021

Heb je nog geen exact bouwplan voor ogen, maar zou je wel iets aan je woning willen doen dit jaar? Er is een aantal bijzondere woontrends dat ideaal is voor een verbouwing. Maak bijvoorbeeld een serre vol met planten of een groene kas aan je woning; duurzaam én botanisch wonen is namelijk helemaal hip deze jaren. Of kijk eens voor de mogelijkheden van het toepassen van ronde vormen in je interieur. Curves zijn helemaal de woontrend in 2021: we zien het terug in meubels en aan de muren, maar ook in de vorm van ruimtes. Kijk tot slot eens wat de mogelijkheden zijn van het toevoegen van stalen details, zoals stalen deuren, raamwerken en andere extraatjes. Met een bouwplantoetsing van je bouwplan voor dit jaar weet je helemaal zeker dat de verbouwing door kan gaan.

Reacties