Waarvoor een NEN2580 meetrapport handig is

Ben je vastgoedeigenaar en heb je gehoord dat waarschijnlijk een NEN2580 meetrapport verplicht wordt in 2021?

24 Maart 2020

Dat kan het zijn dat je je afvraagt wat een NEN2580 meetrapport nu eigenlijk is. Ook kan het zijn dat je je afvraagt waar het meetrapport handig voor is. Het antwoord op deze vragen en meer lees je in het onderstaande artikel.

Wat is eigenlijk een NEN2580 meetrapport?

Een NEN2580 meetrapport geeft uitsluitsel over de exacte meetbare oppervlakken van een gebouw. In het verleden werden er meerdere methoden gehanteerd op bijvoorbeeld de bruikbare oppervlakte van een gebouw te berekenen. Dat resulteerde in verschillende uitkomsten, waardoor er onduidelijkheden kunnen ontstaan en discussies over bijvoorbeeld de waarde van een object. Daarom is de NEN2580 norm vastgesteld. Deze meetnorm wordt overal in Nederland gehanteerd zodat er uniforme uitkomsten uit metingen komen. De norm wordt onder ander gehanteerd om de gebruiksoppervlakte (GO) te meten wat met name gebruikt wordt in de woningbouw en verhuurbare Vloeroppervlakte (VVO) wat hoofdzakelijk wordt gebruikt bij utiliteitsgebouwen.

Waarom is een NEN2580 meetrapport handig?

Een NEN2580 meetrapport is met name handig bij transacties en vaststellen van waarde. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een taxatie van een pand of als je wilt vaststellen wat de huurwaarde wordt of de huurprijs wilt herzien. Het kan ook handig zijn als je in een pand met meerdere gebruikers servicekosten of gemeenschappelijke ruimten wilt gaan verdelen. En als laatste kan een NEN2580 meetrapport ook een rol spelen in WOZ en BAG-kwesties.
Bovendien wordt het NEN2580 meetrapport waarschijnlijk verplicht vanaf 2021, dus het kan handig zijn nu alvast een meting aan te vragen.

Hoe kan ik een NEN2580 meting laten uitvoeren?

Als je een NEN2580 meting wilt laten uitvoeren dan kun je dat aanvragen bij een adviseur die gespecialiseerd is in NEN2580 metingen. Zo’n meting kun je gewoon zelf aanvragen. De adviseur meet op locatie het betreffende pand op volgens de NEN2580 normering. Wanneer het gebouw nog niet is gerealiseerd kan de meting worden gedaan op basis van de bouwtekeningen. De adviseur stelt vervolgens zijn bevindingen op in een rapport waarin de meetbare oppervlakken worden opgenomen, begeleid met 2D en 3D tekeningen.