Reizen tijdens Corona - de do’s en don’ts

Reizen naar het buitenland wordt al sinds het ontstaan van Corona afgeraden.

09 December 2020

In veel landen om ons heen werd het al verboden om nog naar het buitenland te reizen. In Nederland zijn de adviezen sinds de ‘tweede golf’ ook aangescherpt. Toch zijn er ook bepaalde situaties waarbij gereisd moet worden, bijvoorbeeld voor werk. Daarom beschrijven we in dit artikel de do’s en don’ts voor als je moet reizen in tijden van Corona.

Ga goed voorbereid op weg

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zeker nu de wereld er, in het licht van Corona, met de dag anders uit kan zien. Vanzelfsprekend is het van belang om te checken of het gebied waarnaar je wilt reizen nog toegankelijk is voor toeristen en reizigers. Dit kan met de dag veranderen, dus controleer dit tot aan de dag voor vertrek. Daarnaast is het belangrijk om de gezondheidszorg voor jezelf goed geregeld te hebben. Kijk dus voor je op reis gaat of jouw huidige zorgverzekering nog wel toereikend is, en of je voldoende gedekt bent voor gezondheidszorg in het buitenland. Vanaf 12 november 2020 kun je jouw zorgverzekering oversluiten, mocht je meer dekking nodig hebben. Vergelijk jouw zorgverzekering om te kijken of deze nog aansluit bij jouw wensen.

Controleer de kleurcode van het land waar je naartoe reist

Nadat je jouw zorgverzekering vergeleken hebt op prijs en kwaliteit (bijvoorbeeld via Goedkoopstezorgverzekering.nl) kun je bijna starten aan je reis. Controleer tot de dag voor vertrek de kleurcode van jouw bestemming, en blijf deze ook checken tijdens je reis.

De Rijksoverheid heeft voor jouw veiligheid verschillende reisadviezen opgesteld. Er is een groene, gele, oranje en rode kleurcode voor reizen naar het buitenland:

  • Groen: Geen bijzondere gezondheids- of veiligheidsrisico’s
  • Geel: Reizen kan, maar wees waakzaam, er zijn risico’s
  • Oranje: Reis alleen als dat moet. Er zijn gezondheids- en veiligheidsrisico’s, een inreisverbod en/of quarantaineverplichting.
  • Rood: Alle reizen worden afgeraden.

Geadviseerd wordt om deze ook te blijven controleren wanneer je in het land van bestemming bent aangekomen, om vervelende verrassingen bij terugreizen te voorkomen.

Thuisquarantaine na aankomst

Reis je (terug) naar Nederland uit een gebied of land met een oranje reisadvies? Dan dien je bij thuiskomst tien dagen in thuisquarantaine te gaan. Heb je na deze tien dagen verder geen klachten, dan mag je weer naar buiten. Hierbij dien je jezelf natuurlijk wel nog aan de standaard regels te houden zoals de 1,5 meter afstand, en bij voorkeur waar mogelijk een mondkapje te dragen.

 

Reacties