Praktische tips om het risico op inbraak te verminderen

In de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 oktober is de wintertijd weer ingegaan. Daarmee is de periode begonnen waarin de meeste inbraken plaatsvinden.

06 November 2018

Met gemiddeld 22.000 meldingen is december de drukste maand voor inbrekers.
Ook andere donkere maanden zijn populair, want januari en november staan respectievelijk op de tweede en derde plek. De beveiligers en meldkamer van G4S kunnen bijdragen aan het verlagen van de kans op inbraken. Maar zelf kunt u ook zorgen dat inbrekers uw bedrijfspand of woonhuis overslaan. Want de meeste inbrekers gaan voor een snelle buit: hoe langer ze bezig zijn uw woning binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven. Berg altijd uw waardevolle spullen op en laat ze niet in het zicht liggen. Wij zetten hier nog een aantal andere tips op een rijtje:

Blijf alert: houd de buurt in de gaten

Het helpt als u zelf alert bent op verdachte personen in de buurt van uw bedrijf of woning. Als u iemand ziet die afwijkend gedrag vertoont, zoals het naar binnen kijken bij huizen of het meerdere malen lopen van dezelfde route, kan dit betekenen dat een inbreker op onderzoek uit is. Bel altijd 112 bij een verdachte situatie. 80% van de woninginbraken lost de politie op dankzij oplettendheid van buren. In woonwijken is er vaak ook een buurtapp waarmee buurtbewoners op de hoogte blijven van verdachte situaties. Attendeer uw buren op ladders of containers waarmee de eerste verdieping makkelijk bereikbaar is.

Zorg voor een bewoonde indruk

Ruim 80% van de inbraken wordt gepleegd door gelegenheidsdieven. Bijvoorbeeld omdat ze zien dat een bedrijf gesloten is of dat bewoners op vakantie zijn. Door lampen te laten branden zorgt u voor een bewoonde indruk van uw pand of uw huis. Binnen kan dit met tijdsschakelaars en buiten met lampen met bewegings- of schemerschakelaars. Wanneer uw buren weg zijn kan u ook helpen een bewoonde indruk te wekken door bijvoorbeeld uw auto voor hun huis te parkeren.

Afsluiten en sleutelbeleid

Doe altijd deuren en ramen goed op slot, ook als u uw pand of huis maar heel even verlaat. Het is voor een inbreker erg uitnodigend om even binnen te kijken wanneer een raam of deur op de eerste verdieping openstaat. Kies voor goedgekeurd hang- en sluitwerk en zorg voor een veilig sleutelbeleid. Hou goed bij wie een sleutel heeft van uw pand en waarvoor. Daarnaast helpt het als u kiest voor sleutels die niet te kopiëren zijn zonder certificaat. U kunt ook kiezen voor elektronische sleutels of badgesystemen. In het geval sleutels kwijtraken is het verstandig om sloten te vervangen. Verstop daarnaast nooit een reservesleutel onder de deurmat of in een bloempot en hang nooit adreslabels aan uw sleutelbos.

Wees discreet over afwezigheid

Vertel niet aan te veel mensen dat u met vakantie gaat en deel pas achteraf informatie over uw vakantie op social media. Inbrekers kunnen wat opvangen of meelezen op social media. Als bedrijf moet u als service voor uw klanten sluitingen natuurlijk wel vermelden. Zorg daarom voor extra beveiliging (zoals surveillance) in de avonden en het weekend. Voor iedereen is het goed om de buren in te schakelen en ze te vragen een oogje in het zeil te houden.

Alarm en camera

Een goede alarminstallatie in combinatie met camera’s zorgt voor inbraakpreventie. Al is het alleen om inbrekers af te schrikken waardoor ze kiezen voor een ander pand. Een alarm heeft echter alleen  zin als er ook iemand komt kijken als het afgaat. Dat kan via een professionele alarmcentrale, maar u kunt ook met de buren een veilige reactie organiseren als het alarm afgaat.

Wees u daarnaast bewust van de manieren waarop een inbreker binnen kan komen. Bekijk op de website van de politie wat de beproefde methoden zijn om in te breken. Kijk op onze website www.g4s.nl welke oplossingen wij u kunnen bieden.

Samen maken we het inbrekers zo een stuk lastiger.

Reacties