Nog duurzamer wonen met deze tips

Wil jij ook zo duurzaam mogelijk wonen en bijdragen aan een gezond milieu?

25 Oktober 2019

Veel zaken zijn bekend waarmee je duurzamer woont en door deze te volgen draag jij je steentje bij aan een gezonde leefomgeving.

De meeste mensen zijn zich goed bewust van de oorzaken die zorgen voor klimaatverandering en de gevolgen die daarbij komen. Toch is het nog niet altijd voor iedereen duidelijk wat de exacte bijdrage is van de verschillende oorzaken. Op deze pagina wordt er een duidelijk en overzichtelijke uitleg gegeven.
In dit artikel geven wij je er nog een aantal. Wie weet zitten er nog een paar tussen waar je zelf nog niet aan hebt gedacht!

1. Kies door duurzame en veilige producten

Wie praat over duurzaam wonen zal het eerste denken aan de verwarming van de woning. Draait deze op gas of natuurlijke energie? Is de woning goed geïsoleerd, zodat de meeste warmte binnen de woning blijft, etc.
Wat ook belangrijk is, is om te kijken naar een huis en producten die zijn geproduceerd op een maatschappelijk verantwoorde manier en die goed zijn voor de leefomgeving.

2. Kies voor een nieuwbouwwoning

Tegenwoordig worden woningen op een andere manier gebouwd dan in het verleden. Er zijn een aantal punten waarop nieuwbouwwoningen een stuk duurzamer zijn:
- Vele malen betere isolatie dan oudere woningen
- Warmte wordt veelal gerecycled d.m.v. bijvoorbeeld een warmtepomp
- Energie wordt vaak opgewekt door bijvoorbeeld zonnepanelen

Bovenstaand is niet alleen beter voor het verlagen van de CO2-uitstoot, maar helpt je ook besparen in de portemonnee.

3. Denk goed na over de locatie

De locatie van de woning? Juist. Het is belangrijk om goed te kijken hoe ver jij (en je partner) bij het werk vandaan komen te wonen of andere plekken waar je vaak moet zijn.
Moet je bijvoorbeeld elke dag bijna 2 uur of zelfs meer rijden om bij je werk te komen? Dan kun je nog zo’n duurzame woning kopen, maar draag je nog steeds op een negatieve manier bij aan de CO2-uitstoot.
Zeker voor mensen die bijvoorbeeld in de Achterhoek of elders op het platteland wonen kan het moeilijk zijn om dicht bij je werk te wonen. Zoek daarom naar alle beschikbare nieuwbouwwijken die voor jou het gunstigste liggen

4. Probeer je consumptie te minimaliseren

Onder het motto van minder is meer is het in het huishouden vaak ook mogelijk om met minder juist meer te genieten. Zoek je genot in de basisbehoeften en niet op de materiële manier. Door bewust minder te consumeren geniet je meer van wat je wel consumeert.

Naast minder consumeren is het belangrijk om op je afval te letten. Door het te hergebruiken, recyclen of überhaupt te verminderen kom je al een heel eind. Bij het aankopen kun je ook letten op gerecyclede of herwonnen producten.

Reacties