Foto: 2022/Met-deze-tips-bespaar-je-heel-eenvoudig-veel-geld.jpg

Met deze tips bespaar je heel eenvoudig veel geld

Het aankopen, huren of inrichten van een woning is al duur genoeg. Tel daarbij op nog eens de stijgende prijzen van de afgelopen tijd.

Guido van Loon 27 Juni 2022

Tel daarbij op nog eens de stijgende prijzen van de afgelopen tijd en we zien onze bankrekening met de dag krimpen. Alles in het leven wordt dus duurder, van benzine tot een cola op het terras, van energieprijzen tot aan chips. Een goede tijd dus om flink te gaan besparen op je dagelijks uitgaven en vaste lasten. Soms is dat heel eenvoudig, een andere keer moet je daar weer iets meer je best voor doen. Maar op die manier houd je aan het einde van de maand in ieder geval wat geld over. Geld dat je dan weer kunt gebruiken voor leuke dingen of om te sparen.

Prijzen vergelijken

Ben je van plan iets nieuws te kopen of bijvoorbeeld over te stappen naar een andere verzekeraar? Vergelijk dan altijd de prijzen van verschillende aanbieders. Of het nu gaat om de aanschaf van een nieuwe koelkast, een zorgverzekering of energieaanbieder, door prijzen met elkaar te vergelijken, kun je soms tot wel honderden euro’s besparen. Je kunt zelf aan de slag door het product of de dienst waar je naar op zoek bent bij verschillende aanbieders te bekijken. Er zijn echter voor veel zaken ook websites die dat voor je doen. Zo heb je in een klap alle aanbieders op een rij.

Op zoek naar de beste aanbieding

Net als het vergelijken van prijzen is het ook een kunst om op zoek te gaan naar de beste aanbiedingen. Vooral voor producten die je grootst kunt inslaan scheelt dat al snel tientallen euro’s. Denk dan bijvoorbeeld aan shampoo, tandpasta, houdbare eetwaren zoals pasta of rijst en wasmiddel. Zie je goede een aanbieding, dan is het tijd om je slag te slaan. Deze producten kun je makkelijk voor lange tijd bewaren en kun je dus ruim inslaan.

Besparen op boodschappen

Je kunt eenvoudig besparen op boodschappen zonder in te hoeven leveren op kwaliteit. Ten eerste kun je ervoor kiezen om vaker een bezoek te brengen aan de markt. Producten zoals groenten en fruit zijn daar vaak een stuk goedkoper dan in de supermarkt. Wil je het helemaal goedkoop hebben, neem dan aan het eind van de dag een kijkje op de markt. Vaak worden producten dan voor een fractie van de prijs van de hand gedaan aangezien ze er vanaf moeten. Kies voor groenten en fruit van het seizoen. Producten die van ver moeten komen en die niet in het seizoen zijn kosten nu eenmaal meer. Ten tweede is het verstandig te werken met lijstjes. Bedenk van tevoren wat je de komende dagen wilt koken zodat je heel gericht kunt inslaan. Het helpt je ook om je tijdens het bezoek aan de supermarkt niet in de verleiding te komen om impulsaankopen te doen. Ook laat je sneller zoete of vette verleidingen liggen als je die niet op je lijstje zet.

Kijk kritisch naar je abonnementen

Zonder dat we het doorhebben geven we soms veel geld uit aan abonnementen of verzekeringen die we helemaal niet gebruiken. Denk aan een aanvullende (tand)verzekering die meer kost dan oplevert. Wees ook alert bij telefoonabonnementen. Heb je langere tijd geleden bijvoorbeeld een toestel met abonnement afgesloten, maar is de looptijd allang voorbij? Dan is de kans groot dat je nu maandelijks veel te veel betaalt voor iets dat je helemaal niet meer gebruikt. Kan je toestel nog een tijdje mee? Stap dan over naar sim only. Of ga eens langs in de winkel bij je provider, soms kun je in combinatie met internet kortingen krijgen. Maar pas op dat ze je niet een duurder abonnement proberen aan te smeren.

Kies een spaardoel

Het hebben van een spaardoel maakt het makkelijk om geld opzij te zetten. Je weet dan immers waar je het voor doet. Droom je al jaren van die vakantie naar een bijzondere (dure) bestemming? Of misschien wil je wel verhuizen en ga je daar geld voor opzij zetten? Er zijn heel veel goede redenen te verzinnen waarom je tijdelijk extra geld wilt sparen.

Koop slim en niet impulsief

Doe aankopen die in jouw budget passen. Kijk daarbij niet naar wat een ander koopt, die heeft misschien een heel ander bedrag op de rekening staan dan jij. Probeer ook weg te blijven van impulsaankopen. Denk eerst na voor je iets koopt, bedenk of je het echt nodig hebt. Laat er een paar dagen of weken overheen gaan. Vaak ben je het dan alweer vergeten.

Reacties