Foto: 2020/damborg-verhuurde-woning.jpg

Je verhuurde woning verkopen vóórdat de overdrachtsbelasting omhooggaat?

Er zijn allerlei manieren om je geld te beleggen, eén daarvan is vastgoed.

Veel mensen beleggen hun geld door een woning te verhuren en zo extra inkomsten te genereren en rendement op te bouwen.

Toch komt er ook vaak een tijd dat je deze woning weer wilt verkopen. Helemaal nu het kabinet heeft aangekondigd de overdrachtsbelasting te verhogen naar 8% van beleggers in januari 2021. Het kan dus veel geld schelen om vóór die tijd je verhuurde woning te verkopen.

Een woning verhuren kan een aantrekkelijk rendement bieden, omdat het een extra inkomensstroom genereert. Mede door het belastingstelsel, dat huurinkomsten uit een privé investering belast in box 3 tegen een tarief van 1,2%. Maar een woning verhuren is niet zo gemakkelijk als het misschien lijkt. Als verhuurder en huisbaas ben jij verantwoordelijk voor het onderhoud, de reparaties en bijkomende kosten. Ook kunnen er problemen ontstaan met de relatie met je huurders en het innen van de huur. Daarnaast is het niet mogelijk om de huur te verhogen wanneer jij dit wilt. In de Nederlandse huurwet worden huurders erg goed beschermd, waardoor je niet zomaar de prijs kunt verhogen of ze eruit kan zetten. Dit kunnen goede redenen zijn om je verhuurde woning te willen verkopen. Daarnaast heeft de overheid vorige week bekend gemaakt de overdrachtsbelasting te verhogen voor beleggers, wat betekend dat het verkopen van je verhuurde woning ná januari 2021 duurder zal zijn dan daarvoor. Genoeg redenen dus om je verhuurde woning nu te willen verkopen, maar dit is nog niet altijd even gemakkelijk.

Je woning verkopen kan en mag in principe altijd, alleen heeft dit geen invloed op de huurder en zijn huurcontract. Het contract gaat bij verkoop automatisch over op de koper en de huurder kan er gewoon blijven wonen. Dit betekent helaas wel dat er waarschijnlijk minder potentiele kopers zijn, omdat veel particulieren kopers een huis willen kopen om zelf in te wonen en dus niet geïnteresseerd in een woning met huurders. Het is dus lastiger om een woning te verkopen met huurders erin, dan wanneer deze leeg zou zijn.

Een oplossing hiervoor is het verkopen van je verhuurde woning aan een partij die in vastgoed investeert. Deze koopt in dat geval je woning en neemt daarbij de huurcontracten over. Bij het verkopen aan zo’n partij zijn er aan beide kanten geen makelaars mee gemoeid en krijg je vaak een direct en vrijblijvend bod. Dit betekent dat je ook geen makelaarskosten hoeft te betalen. Verder is het voordelig dat er geen onzekerheden zijn omtrent een financieringsvoorbehoud, geen notariskosten en dat er flexibele voorwaarden kunnen worden opgesteld omtrent de leverdatum etc. Nadat het contact is gelegd kan zo iemand de woning komen bezichtigen om een inschatting te maken van de waarde. Wanneer bezichtigen niet mogelijk is, kan deze inschatting ook op afstand worden gedaan. Hierna kan er een geheel vrijblijvend bod gedaan worden op je huis.

DamBorg is zo’n vastgoedinvesteerder. We kopen verhuurde en niet-verhuurde huizen en beleggingspanden. Door onze lange beleggingshorizon kunnen wij altijd een marktconforme prijs bieden en zijn we niet gevoelig voor conjunctuurschommelingen. Verkopen aan ons betekend een snel en soepel proces zonder onzekerheid over financieringen of makelaarskosten. Neem contact met ons op voor een volledig vrijblijvend bod op uw huis of beleggingspand, we gaan graag met u in gesprek!

Reacties