Interieurontwerp als betaalbare online service

Nederland telde in 2019 volgens het CBS 1250 interieurarchitecten. De allereerste online binnenhuisarchitect van Nederland voegt zich daar nu aan toe.

22 Januari 2020

Woongeluk.nl richt zich op een grote groep Nederlanders die een interieurontwerper willen inschakelen, maar overtuigd zijn dat het te duur is. Medeoprichter Erik Vos: “We zijn ontwerpers. Dus hebben we onszelf als dienstverlener/ontwerper opnieuw ontworpen. Alles werkt anders bij ons. Wij sturen geen offertes, we hebben vaste eenvoudige prijzen in een webshop. We rekenen geen meerwerk, want als wij het kunnen dan kan jij het krijgen. 3D visuals en ontwerpen voor maatwerk meubilair bijvoorbeeld kosten niets extra’s en zo kan ik nog langer door gaan. Maar het meest trots zijn we op het feit dat wij goedkoper kunnen werken. Daardoor houden onze klanten hun financiële ruimte.”

Het werkt zo: je maakt zelf foto’s van je interieur. Je stuurt plattegronden op, als je die hebt. Of je maakt een vlog met je smartphone, waarin je het ontwerpersteam meeneemt in een privé rondleiding door je huis. Het team ontwerpt daarna samen met jou het interieur. In voldoende tussenstappen, zodat je mee kunt sturen op de gewenste uitkomst. Zonder verrassingen over de prijs, want die staat vooraf vast.

Met 1250 interieurarchitecten in Nederland is er vast wel iemand te vinden, die rekening houdt met je persoonlijke wensen. Wat was dan de motivatie om het toch anders te willen doen? Medeoprichter Peter van Beelen: “De ‘verplichte’ exclusiviteit zodra je een ontwerp wilt laten maken voor je huis. Wonen is door vaste maandelijkse lasten al kostbaar. Interieurontwerp in Nederland is daarbij heel sterk gericht op exclusiviteit. Ontwerpers en de media tonen ons vooral de mooiste, grootste, duurste huizen en producten. Terwijl de meerderheid helemaal niet zo woont. Daarom willen wij groeien tot de meest inclusieve interieurontwerper van Nederland.”

De twee Eindhovense binnenhuisarchitecten waren nooit van plan om interieurs voor consumenten te ontwerpen. Totdat goede vrienden in 2016 om hulp vroegen bij de inrichting van hun huis. Wat doe je dan? Erik: “Voor goede vrienden maak je nog wel eens een uitzondering. We wisten toen nog niet, dat het ook de start was van wat nu de allereerste online interieurarchitect van Nederland is geworden. We vlogen het aan zoals we dat met onze klanten in het bedrijfsleven ook altijd deden. Gericht op doelstellingen. Dat werden voor deze gelegenheid woondoelen. We praten nu nog steeds pas heel laat in het traject over wat mooi is. Want we willen zeker weten dat de indeling van het huis bij het leefritme van de eigenaren past.”

Na dit project gebeurde er iets onvoorziens. De telefoon gaat nog een keer. Een kennis van de goede vrienden. En daar bleef het niet bij. Met de toename van de vragen, verwonderen de twee ontwerpers zich ook steeds meer over het gangbare model. Peter licht toe:
“We kregen regelmatig telefoontjes van mensen die er met hun architect, aannemer of keukenleverancier niet uit kwamen. Omdat ze onbegrijpelijke tekeningen hadden gekregen. Of al een offerte voor een aanbouw hadden moeten ondertekenen zonder ontwerptekeningen, waardoor de meerwerkkosten al begonnen voordat het gat van de fundering was gegraven. Over keukens maar gezwegen. Na bijna drie jaar verwondering is onze conclusie dat bij maar liefst 80% van alle vragen die we krijgen er al een advies ligt en/of al iets betaald is. Er wordt vinden wij, te weinig gekeken naar de context waarin klanten dagelijks leven. Dat maakt ons, naast het feit dat we online werken, ook anders.”

Woongeluk, is dit jaar geselecteerd als één van de in totaal 20 deelnemers aan Driving Dutch Design. Een programma van ABN AMRO, Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) en Dutch Design Foundation dat talentvolle ontwerpers helpt de volgende stap te maken in hun creatief ondernemerschap.

Reacties