Hoe kiest een interieurarchitect een vloer?

Je vloer is een doorslaggevende factor in jouw interieur.  Daarom interviewden we in dit artikel een interieurarchitect uit Vlaanderen. Waar baseert hij zijn keuzes op, en wat zijn zijn tips?

Dag Ken. Kan je jezelf kort voorstellen?

“Ik werk sinds 2010 als interieurarchitect. Ik focus mij voornamelijk op binnen- en buitenrenovaties, voor zowel particuliere woningen als bedrijfspanden. En sinds 2023 kan je mij ook op televisie aan het werk zien, in het Vlaamse programma Ons huis/Nieuw huis.”

Vloeren, die zijn er in overvloed. Hoe kies jij de juiste?

 “Ten eerste: ik bezoek altijd een showroom. Hier kan je de vloeren zien, voelen, vastpakken. En je zal merken: een vloer ziet er in het echt altijd anders uit dan online. Een showroombezoek is dus heel belangrijk om de juiste vloerkeuze te maken.

Daarnaast laat ik mij ook leiden door de hoeveelheid daglicht. De woningen die ik renoveer, zijn vaak erg donker. De bewoners wensen daarentegen vaak een fris, modern interieur. In dat geval kies ik voor een vloer met een lichte tint.

Is de woning al heel ruim of licht, dan creëer ik met een donkere vloer juist een mooie kleurennuance.”

Laten we eens enkele woningen bekijken die je vorig jaar ontwierp voor het Vlaamse programma, Ons Huis/Nieuw Huis. Met welke wil je starten?

“De woning in Affligem van Nele en Dries. Dit jonge koppel wenste een warm, gezellig en sfeervol interieur, maar tegelijkertijd ook iets modern en fris. Ik wist dat Nele en Dries heel graag een vissengraatvloer wilden, en ze hadden geluk: COREtec® heeft een prachtige lichte vissengraatvloer in het assortiment. 

Een interieur met een eclectisch of landelijk karakter is trouwens een vraag die ik vaak krijg. Mijn tip: een vissengraatvloer past daar perfect in.”

Ken koos in Heist-op-den-Berg voor de natuurlijk ogende visgraatvloer Forest
In welke ruimte past de vloer extra goed?

“In de keuken! Zowel het motief als de kleur van de vloer zijn heel belangrijk voor de sfeer in deze ruimte. De keuken is namelijk vrij ruim, waardoor het drukkere motief van de vloer perfect tot zijn recht komt. En de kleur sluit mooi aan op het hout van de keuken, wat het één geheel maakt.”

We stappen binnen in de woning in Pulderbos. Vertel eens meer over de vloer die hier ligt?

“Het koppel dat hier woont, Lorenz en Elyne, droomden van een interieur met een hoek af. Dat zie je terugkomen in de materiaalkeuze, zoals het behang in de keuken. Daarom koos ik voor elke ruimte voor Baltimore Oak, een vloer met een originele parketlook. De vloer creëert rust en balans in het drukkere interieur.” In Pulderbos werd gekozen voor Baltimore Oak 95.

Waar ben je heel enthousiast over?

“De vloer in de eetkamer/living. De lange planken accentueren de lengte van de kamer. Dat maakt de ruimte optisch groter.

En wat ik ook zo tof vind: de planken liggen door de hele woning in dezelfde richting. Daardoor zijn er geen ‘lijnen’ of ‘overgangen’ te zien tussen de ruimtes. Dit creëert in deze bungalowwoning, waar alle ruimtes op elkaar aansluiten, een heel open effect.”

Over naar de volgende. Het project in Haren, in Brussel, is ook een favoriet van jou, toch?

 “Jazeker, dit was echt een totaalrenovatie. Van de garage tot aan de keuken, en van de hal tot aan de slaapkamers: in elke ruimte legden we een nieuwe vloer. De vloeropbouw in deze woning was goed, dus de vakmannen hoefden de ondervloer niet de egaliseren. In de meeste ruimtes legden we de nieuwe vloer direct over de oude heen.”

Wat zochten de bewoners qua look en feel, en hoe sluiten de vloeren daarop aan? 

“Qua kleurgebruik stonden bewoners Kurt en Aurore haaks op elkaar. Kurt hield van wittinten, terwijl Aurore juist warmere tinten wilde laten terugkomen. Ik koos voor de middenweg met de vloeren Meadow en Mirage. Deze hebben een heel lichte tint, maar ook een warme, zachte uitstraling. De perfecte combinatie.” In de bel-etagewoning in Haren werd Meadow geïnstalleerd.

Is er nog een laatste woning waarop je graag wilt inzoomen?

“De woning in Heist-op-den-Berg, van Tine en Marijke. De moeilijkste ruimte om in te richten was de keuken/eetkamer. Tine en Marijke wilden een interieur met eclectische uitstraling, waar hun tweedehands- en nieuwe spullen mooi bij elkaar passen. Het was een uitdaging om daar een geschikte vloer bij te kiezen, maar uiteindelijk koos ik voor Ocala Walnut, een vloer met een prachtige notelaarslook.

Deze look is een van mijn favorieten: het geeft veel sfeer mee aan de ruimte. En het is weer eens wat anders dan eikenhout, wat je al in heel veel andere woningen ziet terugkomen.” Ocala Walnut 87 zorgt voor een warme uitstraling in de woning van Tine en Marijke.

Waarom past deze look zo goed bij de rest van de keuken?

“Je ziet dat er veel verschillende kleuren en materiaalsoorten aanwezig zijn. De keuken is groen, de muren zijn wit, de keukenstoelen zijn van donker hout … Ik koos daarom voor een opvallende donkere vloer, die alle kleuren en meubels met elkaar verbindt en van de ruimte één geheel maakt.

Tot slot, wat is jouw ervaring met COREtec®-vloeren?

“De renovaties in Ons huis/Nieuw huis zijn compleet verschillend, maar één ding hebben ze gemeen: ze moeten vlot verlopen. Dat lukt met COREtec perfect. De vloeren zijn eenvoudig te leggen en het bouwteam kan zelfs over onafgewerkte vloeren heenlopen. Daarnaast kunnen we vertrouwen op de duurzaamheid van COREtec®‹: de vloeren zijn zeer slijtvast en waterbestendig. Dat maakt het een waardevol product om mee te werken.”

Ben je op zoek naar een vloer die elke ruimte in jouw woning complementeert? Bezoek dan jouw dichtsbijzijnde verkooppunt en laat je inspireren en adviseren.