Foto: technologie-interieurontwerp

Manieren waarop technologie interieurontwerp heeft beïnvloed

Net zoals in heel veel branches heeft technologie ook een drastische invloed gehad op interieurontwerp.

Guido van Loon

Dit geldt voor enorm veel soorten ontwerp overigens. Denk aan hoe websites worden samengesteld in vergelijking met 10 of 20 jaar geleden. Iets als gokken bij een online casino is daar een goed voorbeeld van. Dit heeft zich in de loop der jaren enorm ontwikkeld en is daardoor veel interactiever geworden. Maar voor nu gaan we terug naar interieurontwerp en de invloed die technologie hierop heeft gehad.

Daar waar menig interieur ontwerper zich vroeger vooral focuste op kleur en klein aantal andere dingen, is dat vandaag de dag wel anders. Er wordt in dat opzicht stukken meer gevraagd, en in deze functie wordt je geacht ook met verschillende digitale zaken goed om te gaan. Daarnaast is het zaak alle trends te volgen en daardoor op de hoogte te zijn van alles wat er gaande is in deze bijzondere branche. Het is erg interessant om te zien hoe groot de invloed van technologie is op dit vlak. Kijk daarom hieronder naar een aantal manieren waarop dit interieurontwerp beïnvloed:

Er wordt veel meer tijd bespaard

Op allerlei vlakken zorgt technologie ervoor dat we veel tijd kunnen besparen. Dat geldt daarom ook op het vlak van interieurontwerp. Ontwerpers hebben de beschikking over allerlei handige programma's. In plaats van alles met de hand te moeten tekenen kunnen ze hiermee veel eenvoudiger aanpassingen doen en mensen laten zien hoe ze een ruimte in willen gaan richten. Het helpt voor klanten van interieurontwerpers ook, want die kunnen veel makkelijker feedback geven in het proces, terwijl ze vroeger maar moesten afwachten hoe alles eruit zou komen te zien.

Handige tools voor ontwerpen

Er zijn meerdere tools die enorm kunnen helpen voor interieurontwerpers. Zo is er onder andere een tool waar je digitaal plaatsen kunt laten zien en deze kunt beheren en inrichten. Alle functionele en fysieke kenmerken van bepaalde ruimtes kunnen daarmee moeiteloos worden aangepast zodat het eenvoudig is om te zien hoe het eindresultaat eruit gaat zien. Deze tools zijn erg gedetailleerd en geven een zeer nauwkeurig beeld. Daarbij helpt het ontwerpers om makkelijk inspiratie op te doen, wat vaak weer tot kwalitatief nog beter werk zal leiden.

Duurzaamheid

Op allerlei uiteenlopende vlakken is het uiteraard een grote uitdaging om zaken zo duurzaam mogelijk te ontwikkelen. Dat is misschien wel een van de grootste uitdagingen voor de huidige generatie, zo ook in het interieurontwerp. Met dank aan technologie wordt het mogelijk gemaakt om ruimtes steeds duurzamer in te richten. Daardoor hoeft er onder andere minder en minder elektriciteit te worden gebruikt. Maar niet alleen heeft dit voordelen qua energiebesparing en zorgt het dus voor een kleinere rekening, ook op het gebied van gezondheid zitten hier veel pluspunten aan.

3D printers

Voor veel mensen klinkt het misschien nog als iets dat heel ver weg is, maar 3D printers hebben toch al veel invloed. Hiermee kunnen meubels steeds verder gepersonaliseerd worden en dus worden samengesteld naar de wensen van ieder individu. Voor ontwerpers wordt het makkelijker om te experimenteren en dat maakt hun baan natuurlijk stukken leuker. Ook nieuwe vormen, kleuren en vele soorten materiaal behoren tot de wereld aan mogelijkheden die 3D printers met zich meebrengen.

Steeds slimmere huizen

Een van de belangrijkste zaken als het om interieur en inrichting gaat is licht. Doordat de inrichting van huizen steeds slimmer wordt, zijn er talloze manieren waarop mensen het licht tegenwoordig kunnen regelen. Zo kan dit vanaf een smartphone of ander apparaat, en wordt dit alles verder en verder geperfectioneerd. Buiten licht zelf zijn er nog veel meer zaken die woningen prettiger maken omdat alles steeds slimmer wordt ingericht, met dank aan technologie.

Bijzonder meubilair

Zoals bekend spelen meubels een erg belangrijke rol in de inrichting van de ruimte. Sterker nog, meubilair zorgt er vaak voor wat een bepaalde kamer uitstraalt of wat men wil dat hiermee wordt uitgestraald. Omdat er heel veel is veranderd, vooral in de manieren waarop we met allerlei soorten technologie omgaan, wordt onze inrichting hier ook op aangepast. Meubels staan daarom bijvoorbeeld strategisch in de buurt van oplaadpunten of hebben een speciaal gedeelte waarop iemand makkelijk een laptop kwijt kan. Veel moderne meubels worden tegenwoordig gemaakt om alle technologische behoeften die we hebben zoveel mogelijk te kunnen voldoen.

Reacties