Foto: _Huiseigenaar--Check-de-aangiftetips-van-de-Belastingdienst

Huiseigenaar? Check de aangiftetips van de Belastingdienst

Om je te helpen de belastingaangifte juist en volledig in te vullen, zet de Belastingdienst aandachtspunten voor huiseigenaren op een rij.

Nederland doet weer belastingaangifte. Heb je in 2021 je hypotheek overgesloten, een lening voor een verbouwing afgesloten of een woning gekocht of verkocht? Dat heeft gevolgen voor uw aangifte inkomstenbelasting 2021. Om je te helpen de belastingaangifte juist en volledig in te vullen, zet de Belastingdienst aandachtspunten voor huiseigenaren op een rij. 

Bij het kopen of verkopen van een huis komt heel wat kijken. Ook als het om belastingzaken gaat. Heb je een woning gekocht of verkocht? Of een hypotheek afgesloten, verhoogd of overgesloten? Met de checklist eigen woning zie je snel wat de gevolgen zijn voor jouw belastingen.

1. Check welke financieringskosten je mag aftrekken

Als je vorig jaar een eigen woning kocht, kun je de financieringskosten eenmalig aftrekken. Zoals de advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheekadviseur en notariskosten voor de hypotheekakte.

Wie een lening afsloot voor een verbouwing of onderhoud aan de eigen woning, mag de financieringskosten meestal aftrekken bij de belastingaangifte. Dit geldt als er sprake is van een verbouwingsdepot of verbouwingslening. Financieringskosten zijn de afsluitkosten, bemiddelingskosten en notariskosten voor het afsluiten van de lening. De financieringskosten van de verbouwingslening of het verbouwingsdepot mogen woningeigenaren in één keer aftrekken.

Voor het oversluiten van je hypotheek bij dezelfde óf een andere geldverstrekker, betaal je oversluitkosten. Denk aan taxatiekosten, notariskosten of kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie. Deze oversluitkosten zijn aftrekbaar in jouw belastingaangifte. Naast oversluitkosten moet je bij het oversluiten van je hypotheek vaak een boeterente betalen. Deze boeterente betaal je zowel bij het overstappen naar een andere geldverstrekker als bij het oversluiten bij je huidige geldverstrekker. De boeterente is meestal aftrekbaar in je belastingaangifte. Wanneer je de boeterente in één keer betaalt, trek je de boeterente in één keer af in de belastingaangifte over het jaar waarin je de boeterente hebt betaald. Als je de boeterente gespreid betaalt tijdens de resterende looptijd van de hypotheek kunt u de rente jaarlijks in de belastingaangifte aftrekken.

Er zijn ook eenmalige kosten die níet aftrekbaar zijn. Bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting. Op belastingdienst.nl/koopwoning vind je meer informatie.

2. Bepaal of je alle hypotheekrente mag aftrekken

Naast kosten die je eenmalig kunt aftrekken, is de rente die je betaalt over de hypotheek onder voorwaarden jaarlijks aftrekbaar van je belastbaar inkomen. Belangrijkste voorwaarde is dat het bedrag dat je leent, gebruikt wordt voor de aankoop of verbouwing van je eigen woning. De aftrek van de hypotheekrente zorgt ervoor dat je minder inkomstenbelasting betaalt. 

Let wel op: verkoop je een woning met overwaarde en koop je in 2021 een nieuwe woning? En heb je de overwaarde niet gebruikt voor de nieuwe woning maar voor dat bedrag een lening afgesloten? Dan kun je de rente over die lening niet aftrekken. 

Sommige mensen verhogen hun hypotheek bij het oversluiten, bijvoorbeeld voor een verbouwing. Is dat bij jou ook het geval? Dan mag je de hypotheekrente onder voorwaarden nog steeds aftrekken in de belastingaangifte. De twee voorwaarden zijn: je gebruikt de verhoging voor je eigen woning én je lost de hypotheek binnen dertig jaar af, waarbij je elk jaar een bepaald bedrag aflost.

3. Verbouwingslening: check voor welke werkzaamheden en materialen de rente over de lening aftrekbaar is

De kosten van het verbouwen, onderhouden en verduurzamen van een koopwoning zijn niet aftrekbaar in de belastingaangifte. Kosten die je maakt wanneer je geld leent voor een verbouwing of onderhoud, zijn meestal aftrekbaar als de lening gebruikt is voor zaken die onlosmakelijk verbonden zijn met je eigen woning. Denk aan het vervangen van de kozijnen, asbestverwijdering, onderhoudsschilderwerk of verbouwing van de keuken. Ook energiebesparende zaken zoals spouwmuur- en vloerisolatie, een warmtepomp en zonnepanelen die zonder beschadigen niet van het dak te verwijderen zijn, vallen hieronder. Over deze en andere zaken mag je de rente over de lening meestal aftrekken

4. Bewaar alle documenten

Wil je gebruikmaken van aftrek voor de financieringskosten, hypotheekrente of verbouwingslening? Zorg ervoor dat je alle documenten, zoals de afrekeningen van de notaris, de documenten van je hypotheekwijziging of lening en rekeningen van de verbouwing, goed bewaart. 

5. Check gevolgen betaalpauze voor je hypotheek

Kon je vanwege de coronacrisis tijdelijk je hypotheek niet betalen? En maakte je in 2021 met je geldverstrekker, meestal je bank, afspraken over een betaalpauze? Dan heb je een periode geen of minder rente en aflossing betaald. Dit kan gevolgen hebben voor je belastingaangifte. Kijk op de website van de Belastingdienst voor meer informatie.

6. Controleer en vul aan

Veel van de gegevens in de aangifte zijn vooraf ingevuld. Denk aan gegevens over inkomen en bankgegevens. Het is belangrijk de ingevulde gegevens goed te controleren en aan te vullen, zeker als er voor jou iets veranderde in 2021. Voor het onderdeel eigen woning loont het om de toelichting bij de vragen in de aangifte goed te lezen.

Box 3

Heb je inkomsten uit sparen en beleggen in box 3? De uitspraak van de Hoge Raad over de vermogensrendementsbelasting heeft invloed op je aangifte. Kijk daarom voor je aangifte doet voor meer informatie op belastingdienst.nl/box3

Hulp bij de belastingaangifte

Kijk op belastingdienst.nl/aangifte en op belastingdienst.nl/koopwoning voor meer informatie. Komt u er niet helemaal uit? Een beetje extra hulp is nooit ver weg. Kijk op belastingdienst.nl/hulp welke hulp het beste bij je past.

Reacties