Foto: 2020/energieleverancier-kiezen.jpg

Hoe bepaal je je nieuwe energieleverancier?

Iedere volwassene heeft een aantal vaste kostenposten in het leven. Hieronder vallen onder andere de zorgverzekering en de energierekening.

Omdat dit vaak maandelijkse of in ieder geval terugkerende kosten zijn, is het goed om tijdens het aanschaffen van deze terugkerende kosten je goed in te lezen in de verschillen tussen de aanbieders. De verschillen in daadwerkelijk te ontvangen product liggen in de energiebranche vaak vrij laag. De energieleveranciers verschillen echter enorm van elkaar qua prijs, moment van gebruik en contractvoorwaarden!

Prijs

Als je een energiecontract gaat afsluiten wil je natuurlijk zo goed en goedkoop mogelijk uit zijn. Om te kunnen bepalen wie de goedkoopste energieleverancier kun je de prijzen van verschillende energie aanbieders met elkaar vergelijken. Dit doe je door je huidige verbruik in te voeren in een energievergelijking module in te voeren. Aan de hand van je huidige verbruik kan de module bepalen bij welke energie aanbieder je het goedkoopste uit zult zijn. Als je dit ieder jaar weer opnieuw doet, zul je ieder jaar de goedkoopste prijs betalen voor je energie in jouw woning!

Moment van gebruik

In Nederland kun je in je woning een enkele en een dubbele energiemeter hebben. Bij de enkele betaal je altijd een vast tarief voor je stroom waar je bij een dubbele meter ook kunt kiezen voor variabele tarieven. Het hebben van een dubbele energiemeter betekent niet dat je ook daadwerkelijk twee energiemeters in je meterkast hebt hangen. Dit betekent dat de energiemeter twee verschillende telwerken bevat. In een dubbele meter is het mogelijk om te kiezen in een verschil in dagtarief en een nachttarief. Als je dus veel meer energie gebruikt in een van de beide dagdelen, is het verstandig om ook het verschil in dagtarief en nachttarief te vergelijken. Dit kan je onderaan de streep een hoop geld schelen!

Contractvoorwaarden

Bij verschillende energieleveranciers krijg je ook verschillende contractvoorwaarden. De contracten verschillen van elkaar in looptijd, potentiële kortingen en opzegvoorwaarden. Je krijgt vaak bij afname van een langer contract ook meer korting over je gehele abonnement. Dit kan in sommige situaties voordelig zijn, als de energieprijs bijvoorbeeld historisch laag ligt. Over het algemeen doe je er echter goed aan om het bij jaarcontracten te houden. Hierdoor geniet je ieder jaar weer opnieuw een welkomstkorting en kies je ieder jaar voor jouw beste pakket!

Reacties