Een derde Nederlanders weet niet van historisch lage energietarieven

Driekwart niet bang voor hoge energierekening

29 Juni 2020

De energie- en gastarieven zijn nog nooit zo laag geweest, wat zeer voordelig is voor de consument. Uit onderzoek* van onafhankelijke vergelijkingssite EasySwitch.nl blijkt echter dat 36 procent van de Nederlanders zich hier niet bewust van is, waarbij opvalt dat meer vrouwen (43%) dan mannen (28%) dit niet weten.

Frederik van der Veen, CEO bij EasySwitch.nl, licht toe: “Het verdiepen in je energiecontract is juist nu extra belangrijk. Niet alleen omdat we meer thuiszitten, maar ook omdat je hier veel geld mee bespaart. Eerder werd bekend dat de variabele tarieven dalen, maar de vaste tarieven zijn nog steeds goedkoper. Daarnaast ben je met een vast contract een jaar zeker van deze historisch lage prijzen, waardoor dit het beste moment is om over te stappen en de makkelijkste manier om je maandelijkse kosten te verlagen.”  

Twee derde let niet op energieverbruik

Ook lijken consumenten zich niet druk te maken over hun energierekening, ondanks dat zij wegens de coronacrisis meer thuis zijn. Uit onderzoek blijkt dat 73 procent van de ondervraagden namelijk niet bang is dat de energierekening aan het eind van het jaar veel hoger uitvalt dan normaal. Daarnaast geeft één op de drie Nederlanders aan dat zij extra goed op hun energiegebruik letten nu zij vaker thuis zijn; twee derde is dus niet bewust bezig met hun energieverbruik.  

Ondanks de relatief kleine groep, blijkt uit het onderzoek dat mannen en vrouwen op een andere manier energie proberen te besparen. Zo houden vrouwen (35%) hun energiegebruik meer in de gaten dan mannen (28%). Mannen zijn wel sneller bereid om energiebesparende maatregelen te treffen, zoals investeren in een slimme thermostaat. Ook geeft bijna de helft van de mannen aan gebruik te willen maken van spaar- of halogeenlampen en LED-verlichting. Daarentegen besparen vrouwen vooral energie door stekkers uit het stopcontact te trekken en daarmee de stand-by-stand van apparaten uit te schakelen.

Meer gebruik van apparatuur

Ondanks dat Nederlanders niet bang zijn dat hun energierekening gaat stijgen, zijn er wel apparaten die meer gebruikt worden omdat we meer thuis zijn. Zo blijkt dat met name het gebruik van een computer of laptop is flink gestegen; bijna 70 procent geeft aan dit vaker te gebruiken nu zij meer thuis zijn. Andere apparaten waar Nederlanders de afgelopen maanden vaker gebruik van maken zijn de televisie (52%) en het koffiezetapparaat (49%). 

"In het onderzoek geeft een derde aan niet bang te zijn voor een hogere energierekening, terwijl ook blijkt dat apparaten zoals laptops en koffiezetapparaten nu vaker aanstaan. Dit zijn apparaten die veel energie verbruiken. We zitten nu eenmaal meer thuis en deze apparaten zijn onmisbaar, dus kan het geen kwaad om te kijken op welke manieren je wél kan besparen op je energieverbruik", aldus Van der Veen.

Reacties