BinnensteBuiten Special: Het Nieuwe Wonen

De huizenmarkt is al tijden overbelast en er is een groot tekort aan betaalbare woningen.

27 December 2019

Het ziet er ook niet naar uit dat de woningnood in Nederland op korte termijn kan worden opgelost. Vooral starters maar ook mensen met een modaal inkomen hebben grote moeite om een betaalbaar huis te kopen. Steeds meer mensen zoeken daarom hun eigen creatieve weg om zelf een huis te bouwen. Vaak met minimale middelen en zo duurzaam mogelijk. Voor deze BinnensteBuiten Special (2 januari, 19.25 uur, NPO 2) volgden we de afgelopen jaren twee stellen die hun eigen huis op eigen wijze vormgeven.

 

Jorn en Anneloes bouwen voor slechts 5 duizend euro in Culemborg een zelfvoorzienend huis van recycle materiaal. Een huis van afgedankte kantoorunits, van leem en stro, met tweedehands spullen en veel innovatieve toepassingen. Een uitdagend experiment ook voor hun kinderen Sofie en Tao. En omdat de bouwvergunning constant als een zwaard van Damocles boven hun hoofd hangt. Mogen ze hun huis ook echt gaan bewonen?

 

Paulien en Carlo bouwen een tiny house in de wijk Minitopia in Den Bosch. Op een oude milieustraat van de gemeente verrijst een experimenteel duurzaam wijkje met zelf ontworpen en zelf gebouwde tiny houses die er maximaal 5 jaar mogen staan.

Paulien en Carlo willen in 3 maanden tijd een zogenaamde kaswoning neerzetten voor slechts 25 duizend euro. Gaat ze dit lukken?

 

BinnensteBuiten Special: Het Nieuwe Wonen, donderdag 2 januari om 19.25 uur op NPO 2. Herhaling op zaterdag 4 januari om 10.25 uur op NPO 2.

Reacties