Foto: opruimtips-2021

3 tips voor een opgeruimd huis én hoofd in 2021

Uit chaos ontstaan mooie dingen, maar je raakt er ook veel dingen in kwijt. Een beetje organisatie kan dus zeker geen kwaad.

Guido van Loon

Met deze drie praktische tips voor een opgeruimd huis én hoofd ga je georganiseerd 2021 in.

1. Geef spullen een vaste plek

Spullen een vaste plek geven is één van de gouden opruimregels. Zo geef je spullen eenvoudig een vaste plek:
- Bewaar soortgelijke spullen bij elkaar. Stop alle opladers bijvoorbeeld in één doos.
- Bewaar spullen op de plek waar je ze (meestal) gebruikt.
- Bewaar spullen die je vaak gebruikt op een makkelijk bereikbare plek.
- Maak foto’s van spullen en plak deze op de dozen of plek waarin je ze bewaart.
- Label vaste plekjes met etiketten, zoals in de koelkast, de besteklade of plank met gereedschap.
- Voeg een nieuwe vaste plek toe aan een van je bestaande routines. Doe je altijd meteen je schoenen uit als je thuiskomt? Leg direct hierna je sleutels op hun nieuwe plek en houd dit een een paar weken vol zodat het een routine wordt.

Bonustip: Kijk hier hoe je simpel een rommellaatje opruimt

2. Ruim digitale rommel op

Van digitale chaos kunnen we behoorlijk onrustig worden. Daarnaast is digitale rommel niet bevorderlijk voor de privacy en de veiligheid van gegevens. Zo voorkom je digitale chaos:
- Zorg voor een opgeruimd bureaublad. Geef programma’s die je vaak gebruikt een centrale plek op je bureaublad en bewaar bestanden ‘waar je nog iets mee moet’ in één mapje.
- Maak een overzichtelijke mappenstructuur met submappen voor al je bestanden.
- Gebruik altijd duidelijk titels voor mappen en bestanden, vermijd leestekens of spaties in de titels en houd een vaste structuur aan. Begin namen bijvoorbeeld met een nummer. Dus niet: IMG_458 of Foto’s sinterklaas 2019, maar: 2019_sinterklaas_fotos.
- Creëer mappen voor de inbox van je e-mail. Maak een to-do-mapje voor e-mails die je niet binnen een paar minuten kunt beantwoorden.
- Verwijder overbodige computerbestanden, bijvoorbeeld door in Windows cleanmgr in te geven via Windows-toets+R. Kijk hier voor meer tips om overbodige bestanden te verwijderen. 
- Verwijder overbodige apps van je telefoon of tablet. Bekijk deze instructievideo om overbodige apps snel te verwijderen.

Bonustip: Zet notificaties voor sociale media uit. Dat scheelt je veel e-mails.

3. Organiseer je digitale foto’s

Je digitale foto’s uitzoeken is misschien niet het leukste klusje, maar wat zul je blij zijn als het eenmaal gedaan is! Zo organiseer je efficiënt je digitale foto’s:
- Bewaar een back-up van je foto’s op een centrale plek. Denk aan een externe harde schijf, usb-stick (gelabeld met etiket, zodat je meteen ziet wat er op staat) of online in de cloud zoals Google Drive, One Drive van Microsoft, Dropbox, iCloud Drive, etc. 
- Maak mappen aan om je foto’s te verdelen en begin met een grove sortering, bijvoorbeeld op jaar en deel de foto’s vervolgens onder in submappen. 
- Verplaats de foto’s naar de juiste mappen en bekijk daarna per map welke foto’s je wel of niet wilt houden.
- Verwijder dubbele foto’s. Dit kan vaak automatisch. Verwijder foto’s die lijken op andere foto’s. 
- Bewaar alleen je beste foto’s.
- Vraag jezelf af je bepaalde foto’s over twintig jaar nog interessant vindt.

Let op: Voorkom dat je overweldigd wordt door duizenden foto’s. Neem de tijd en werk bijvoorbeeld iedere week een half uurtje aan foto’s opruimen en ordenen. Of gebruik verloren momentjes om mindere foto’s te verwijderen.

Zo zie je maar, voor elk rommelig element is er een bijpassende oplossing zodat ook jij met een opgeruimd hoofd én huis een nieuw jaar kunt beginnen.

Reacties