string(1) "a"

De beste tips om je huis op te ruimen

Je huis opruimen is een steeds terugkerende taak. Vaak zie je er een beetje tegenop, maar er is niets fijner dan een opgeruimd huis.

Guido van Loon 04 November 2021

 Een opgeruimd huis geeft rust. Goed opruimen is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Soms kan het een hele klus zijn om de spullen die je in de loop der tijd verzamelt een plekje te geven. Hier vind je daarom wat tips om het opruimen van je huis wat makkelijker te maken.

Waar begin je?

Als je om je heen kijkt en de rommel ziet weet je soms niet waar je moet beginnen. Het is daarom belangrijk om de klus op te delen. Maak van iedere hoek van je huis een klein project. Begin je bijvoorbeeld in de keuken, doe dan niet de hele keuken in een keer, maar doe steeds kleine beetjes. Bijvoorbeeld eerst de besteklade en een keukenkastje. Trek hier iedere dag 30 minuten voor uit en ruim steeds een paar onderdelen van de keuken op.

Focus je op de plekken waar je dagelijks komt

Laat de zolder of de schuur nog even voor wat het is. Focus je eerst op de plekken waar je dagelijks komt. Denk hierbij aan de woonkamer, de badkamer, de slaapkamer en de keuken. Daar heb je het meeste profijt en plezier van omdat je er iedere dag gebruik van maakt. Als je huis opgeruimd is kun je het ook beter schoonmaken. Ben je naast opruimtips ook op zoek naar schoonmaak- en andere huishoudelijke tips? Kijk dan eens op Huizelijk.nl.

Houden of weggooien?

Bepaal van ieder voorwerp dat je vastpakt om op te ruimen, wil ik het houden of moet ik het weggooien? Om te bepalen of je iets moet weggooien kun je de volgende vragen aan jezelf stellen: is het kapot? Heb ik het het afgelopen jaar gebruikt. Is er een kans dat ik het ooit nog ga gebruiken? Als het voorwerp kapot is gooi het je het weg. Als het antwoord op de andere vragen “nee” is, is het beter om het voorwerp weg te gooien of het weg te geven. Verzamel alle dingen die weg moeten op een plek en zorg dat je ze weggooit, recycled, of naar de kringloop brengt.

Geef spullen hun eigen plek

Opruimen wordt makkelijker als je spullen hun eigen plek geeft. Gooi kleding in de wasmand, leg gereedschap dat op tafel slingert in de gereedschapskist enzovoort. Kom je spullen tegen die nog geen vaste plek hebben? Geef ze dan op het moment dat je ze in je hand hebt een vaste plek. Kom je de spullen een volgende keer tegen bij het opruimen, dan weet je gelijk precies waar je ze neer moet leggen. 

Gewoon beginnen

Vaak is het moeilijk om te beginnen met opruimen. Je vertoont uitstelgedrag en schuift het opruimen steeds voor je uit. Ondertussen erger je aan de rommel. Herkenbaar? Zet toch je verstand op nul en begin gewoon. Het maakt niet uit waar je begint. Al snel zul je merken dat je op dreef raakt en binnen de kortste keren is je huis weer netjes opgeruimd. 

Neem de tijd

Geef jezelf de tijd om op te ruimen. Je huis hoeft niet dezelfde dag helemaal opgeruimd te zijn. Daar kun je net zo lang over doen als je wilt. Iedere keer dat je een project in het huis hebt opgeruimd en afgerond voelt dat goed en geeft het je energie. Daardoor kom je steeds een stukje verder en heb je toch een voldaan gevoel. 

Zorg ervoor dat er minder spullen binnenkomen dan er weggaan

Zorg ervoor dat je alleen spullen in je huis hebt die er echt toe doen. Koop dus niet teveel dingen waar je eigenlijk niks aan hebt of die je niet nodig hebt. Je kunt het vergelijken met afvallen. Als je afvalt, blijft er een mooi slank lichaam over met alleen dat wat er toe doet. Eet je meer dan je verbrand dan kom je aan. Zorg er dus voor dat je het ‘vet’, alle spullen waar je niets aan hebt, buiten de deur houdt. 

Houd je huis netjes

Heb je je huis helemaal opgeruimd, zorg er dan voor dat je het netjes houdt. Dit kun je doen door spullen die hebt gebruikt, gelijk op te ruimen. Zet bijvoorbeeld je lege koffiekopje gelijk in de vaatwasser. Ruim het brood en het beleg gelijk op als je een boterham hebt gesmeerd en neem het aanrecht af met een doekje. Denk er bewust bij na als je iets gebruikt om het ook weer op te ruimen of terug te zetten.

Reacties