Foto: Opslagmogelijkheden

4 handige opslagmogelijkheden voor thuis

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, dus is het zaak om voor orde te zorgen in je woning.

Theo Vliegop 27 Mei 2024

De meesten van ons komen zowat om in de spullen. We verzamelen wat af in ons leven, en met hoe meer mensen je je huis deelt, des te meer spullen zijn die er ergens moet liggen. Daarom moet je op zoek naar nette opslagmogelijkheden om bezittingen uit het zicht te laten verdwijnen, terwijl je ze wel dichtbij houdt. We bespreken vier handige opslagmogelijkheden voor thuis.

Opbergbakken en kratten

Opbergbakken en kratten kunnen een hoop losse spullen uit het zicht laten verdwijnen. Zo heb je plastic opbergbakken die stapelbaar zijn, zodat ze ruimtebesparend mogelijk te werk kunt gaan. Vanwege het materiaal kun je er niet te zware spullen in opslaan. Wil je dat wel, dan is een metalen bak zoals in magazijnen wordt gebruikt een betere optie. Wil je in het zicht zaken kunnen opslaan zonder dat het je interieur teniet doet, kies dan voor houten kratten. Die zijn aanzienlijk stijlvol en net zo goed veelzijdig. Ze kunnen zelfs decoratief zijn. Een andere interessante optie zijn vouwbare stoffen kratten. Daar kun je alleen lichtere spullen in kwijt, maar als ze niet in gebruik zijn, kun je ze eenvoudig opvouwen en opbergen.

Plankensystemen en rekken

Voor opslag van spullen die je regelmatig nodig hebt, boeken of simpelweg voor decoratie of plantjes zijn wandplanken een slimme keuze. Daarmee benut je muurruimte die anders onbenut blijft, terwijl je een handige nieuwe opslagmogelijkheid creëert. Ook kun je hoekplanken overwegen. Zo kun je ongebruikte hoeken in kamers optimaal benutten. Voor in de garage, kelder of voorraadkast ben je het meest geholpen met vrijstaande rekken met verdiepingen, waar je allerlei zaken van gereedschap tot schoonmaakmiddelen en voorraad op kunt stallen.

Lades en lade-organizers

Lades zijn ook handige plek om spullen buiten het zicht in huis op te slaan. Daarvoor kun je ladekastjes aanschaffen. Om daarin geordend verschillende zaken te kunnen opslaan, is het slim om gebruik te maken van lade-organizers. Deze zorgen voor compartimenten waarin je spullen netjes op soort kunt onderbrengen. Dat is handig voor allerlei kleinere zaken. Vergeet ook niet de ruimte onder je bed te benutten, anders is dit verloren ruimte. Koop een bed met lades of zet rolboxen onder je bed waarin je zaken die je niet zo vaak nodig hebt, zoals seizoenskleding, beddengoed of schoenen kunt bewaren.

Mandjes

Ruimtes op schappen of elders waar je nog iets kunt neerzetten kun je prima benutten door er een klein mandje neer te zetten. Hierin kun je kleinere losse spullen netjes bij elkaar houden op een plek waar je ze ook weer gemakkelijk kunt terugvinden. Als je voor leuke mandjes met leuke kleuren kiest, kan het nog best decoratief zijn om links en rechts wat mandjes in huis te hebben staan. En het fijne is dat ze vaak ook niet zo duur zijn om aan te schaffen.

Je moet niet al je spullen binnen handbereik willen hebben, want dan blijft er geen ruimte meer over om je woning op een aangename manier in te richten. Een beetje Marie Kondo op z’n tijd kan geen kwaad. Niet dat je van alles per se van de hand moet doen. Ook op donkere plekjes in huis kun je immers prima bezittingen kwijt.

Reacties