Foto: press_2013//Nederland-waterland-luxe-woonboot.jpg

Nederland waterland

Het is een romantisch idee: wonen op het water. Altijd in de natuur, een prachtig uitzicht en eventueel ook nog een extra bootje voor de deur.

Guido van Loon

Het is een romantisch idee: wonen op het water. Altijd in de natuur, een prachtig uitzicht en eventueel ook nog een extra bootje voor de deur. www.grotescheur.nl

Dit gevoel van vrijheid is dan ook hetgene wat veel eigenaren van de nieuwste waterwoningen, watervilla's, noemen als dé reden om het vasteland vaarwel te zeggen. Een watervilla lijkt in niets op een traditionele woonboot. Het is in feite een gewoon huis, maar dan op het water. Zo kan het uit meerdere verdiepingen bestaan met een aanzienlijke woonoppervlakte en terras. In deze Trendwatch wordt een aantal bijzondere watervilla's op een rijtje gezet.

Iglo op het water

De ronde vorm van de ECO IGLO is natuurlijk, energiezuinig en kan de belastingen van de natuur (wind, sneeuw en water) het beste opvangen. Voor de energievoorziening en het leefklimaat wordt een slimme combinatie van beschikbare technieken gebruikt. Hiermee garandeert men het wooncomfort zonder dat er een hoge energierekening aan verbonden zit.
Dit is mogelijk door het inzetten van een uitgekiend autonoom werkende technische installatie waarin alles zit wat nodig is voor het gebruik van natuurlijke energiebronnen.
Intact Ecodesign

Inpandig botenhuis

Bij deze woning wordt gewerkt met de duurzame houtsoort Red Cedar. Het huis is voorzien van een inpandig botenhuis, zodat een sloep geen probleem is. Er wordt voor veel lichtinval gezorgd door middel van lichtvensters in het dak. Bovendien wordt er naar het water toe veel glas toegepast, zodat ook hier veel licht naar binnenkomt. Het terras met steiger grenzend aan de waterkant maakt het geheel af.
Architektenbureau Jacob Meijer

Kleurrijke woning

Deze bijzondere watervilla staat niet op zichzelf. Hij ligt op een wooneiland in de Kleurrijke Buurt in Doetinchem. Het uitgangspunt voor het ontwerp van de woningen in deze buurt was onder meer het levensloopbestendig en energiezuinige bouwen van de woningen. Zo zijn alle woningen hier voorzien van gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning. Tevens beschikken de woningen over zonneboilercombi met zonnecollectoren. Door de toegepaste materialen is deze watervilla onderhoudsarm. Hij combineert de gemakken van een riante woning met de romantiek van wonen aan het water.
Klaassen Particuliere Woningbouw

Dromen op het water

Geluiden van kabbelend water, reflecties van licht die een rustgevend lichtspel creëren op plafond en wanden, kwetterende watervogels in de verte.... Vrij wonen met de optimale beleving van water, en toch met alle voorzieningen van een stad onder bereik! Met behulp van een eigen architect ontwerpt men bij Aquatecture zelf een droomvilla op het water. De woningen kunnen drijvend of op palen worden gerealiseerd, afhankelijk van de kosten, techniek en de wensen van de ontwikkelaar en koper.
Aquatecture

Reacties