Het kabinet heeft een akkoord over de woningmarkt gesloten met D66, ChristenUnie en SGP.
De belangrijkste maatregelen uit het pakket:
Bouw
- 150 miljoen gaat er naar een fonds voor energiebesparing. Het fonds wordt aangevuld met middelen uit de markt, zodat het zal verviervoudigen tot 600 miljoen.
- De btw op renovatie gaat van 21 naar 6 procent. Deze maatregel geldt voor een jaar.
- Het wordt aantrekkelijker gemaakt om lege kantoorpanden om te bouwen tot woonruimte.
- Institutionele beleggers krijgen meer ruimte om woningen van corporaties te kopen.
Kopen
- De aflossingstermijn voor nieuwe hypotheken blijft 30 jaar. Dit betekent dat in de eerste jaren de maandlasten lager uitvallen, maar over de hele periode de kosten hoger zijn.
- Wel wordt het mogelijk om naast de hypotheek een tweede lening af te sluiten tot 50 procent van de waarde van een woning en een looptijd van maximaal 35 jaar. Deze tweede lening kan niet worden afgetrokken van de belastingen.
- Er komt een speciaal fonds voor startersleningen van 50 miljoen. Voorheen was dit een pot van 20 miljoen euro. Daarmee kunnen circa 11.000 startersleningen worden verstrekt.
Huren
- De huren stijgen minder maximaal 4% boven inflatie, in plaats van de afgesproken 6,5 % in het Regeerakkoord. Dit geldt voor de inkomensgroep boven 43.000 euro per jaar.
Voor de inkomensgroep tussen 33.614 en 43.000 euro wordt het 2 % boven inflatie, in plaats van 2,5% in het Regeerakkoord. Voor de inkomens tot 33.614 euro gaat de huur met 1,5 % boven inflatie omhoog.
- De verhuurdersheffing voor woningcorporaties daalt; die wordt 1,75 miljard in plaats van 2 miljard. Ook zal de heffing langzamer oplopen dan eerder voorzien: in 2013 komt de heffing neer op 50 miljoen, dit loopt in 2017 op tot 1,7 miljard.
De heffing kan volgens het kabinet in de komende jaren grotendeels worden betaald uit de opbrengst van de huurverhoging.
- Huurders die er in inkomen op achteruit gaan krijgen onder bepaalde omstandigheden huurverlaging
- De huurhoogte wordt niet gekoppeld aan de WOZ-waarde. Punten gaan de huur bepalen.
Bron: www.nu.nl
Publicatiedatum: 14 februari 2013