Laat je eigen droomhuis bouwen

Het klinkt als een droom om het huis te hebben waar jij al jaren van droomt, speciaal gebouwd voor jou.

09 Mei 2020

Voor velen is het dan waarschijnlijk ook iets waar je graag naar toe werkt. Hoe fijn moet het zijn om zelf te bepalen waar alle ramen, kastjes en muren komen? Het is echter niet zomaar iets en er moeten belangrijke keuzes gemaakt worden. Lees verder voor een paar tips.

Neem echt je tijd

De beslissing om een huis te laten bouwen kun je snel maken, maar je moet goed nadenken over wat je precies wil. Het is dan ook niet niks om zo een paar ton neer te leggen. Niet alleen moet je nadenken over welke keuken en badkamer je wil, er is zo veel wat je moet beslissen. Waar wil je bijvoorbeeld de stopcontacten? Wil je vloerverwarming, radiatoren of allebei? Hoe moet het huis eruit zien aan de buitenkant? En ook niet onbelangrijk, wat voor huis moet het worden? Grote ruimtes, kleine ruimtes, een open of afgesloten keuken? Modern of traditioneel? Wil je een villa bouwen of liever een bescheiden huisje?

Handig is om inspiratie op te doen door te kijken naar huizen in de buurt, maar ook via het internet. Maak een moodboard aan en plaats foto’s van alles wat je mooi vindt en wat je terug zou willen zien in jouw droomhuis. Vraag ook naar ideeën en meningen van anderen, misschien krijg je wel iets te horen waar je zelf (of je partner) nog niet aan had gedacht.

Alles kost geld

Tuurlijk weet je dat je geld nodig hebt om een huis te laten bouwen. Echter is het belangrijk dat je alles van tevoren goed financiert. Je moet een hypotheek afsluiten, maar ook voordat dit rond is zal je geld nodig hebben. Maak een duidelijk en overzichtelijk schema van alle uitgaven en jouw vermogen. Hoe veel geld heb je nu en hoe veel zal je moeten lenen? Er zijn online handige websites met een soort huis bouwen prijslijst die jou helpen met een indicatie van de kosten die je gaat maken.

Wellicht krijg je van het bouwbedrijf wat je inhuurt een optie voor een raam bijvoorbeeld, en lijkt het heel goedkoop. Toch kan het zo zijn dat je bij een ander bedrijf véél goedkoper uit bent. Misschien is honderd euro verschil niet veel als je kijkt naar het totaal, maar als dit tien keer gebeurt, is dat toch wel duizend euro. Doe daarom altijd research en kijk of de aangeboden optie ook de goedkoopste/voordeligste is.

Reacties