Hoe zit het met de thermische isolatie van aluminium kozijnen?

Wat betekenen de waarden Ug, Uf en Uw? Aliplast Aluminium Systems legt het je uit.

Ug-waarde, Uf-waarde en Uw-waarde

De isolatiewaarde (U-waarde) geeft weer hoeveel warmte een specifiek materiaal verliest per vierkante meter. Die hoeveelheid wordt uitgedrukt in de warmtedoorgangscoëfficiënt W/m²K: hoe lager de isolatiewaarde, hoe beter. Bij een lage U-waarde wordt er minder warmte doorgelaten. Dit is van toepassing op het profiel en het glas.

Er zijn drie zaken die de globale U-waarde (Uw-waarde) van het raam beïnvloeden:

  • de u-waarde van het glas (Ug) – “g” staat voor glass
  • de u-waarde van het profiel (Uf) - “f” staat voor frame
  • de Uw-waarde (‘w’ staat voor window) geeft mee hoeveel warmte er verloren gaat door het volledige raam.

De U-waarde bij aluminium kozijnen

Het profieltype dat je kiest, heeft een sterke invloed op de totale isolatiewaarde. In het verleden isoleerden aluminium kozijenen niet goed, maar dit is verleden tijd. De nieuwe generatie aluminium kozijnen hebben een thermische onderbreking, waardoor de isolatiewaarde aanzienlijk is toegenomen. De alu kozijnen van Aliplast hebben een thermische onderbreking, een met glasvezelversterkte kunststof, om de isolatiewaarde te verhogen. Bij aluminium kozijnen wordt ook gewerkt met verschillende ‘kamers’, die zorgen voor een nog beter isolatie. De huidige aluminium kozijnen hebben doorgaans een uitstekende U-waarde van 1,5 tot 0,8 W/m²K, afhankelijk van het type glas dat je kiest. Aliplast heeft zelfs aluminium profielen die geschikt zijn voor passiefhuizen.

Naast het juiste profiel, is het juiste glas kiezen een heel belangrijke factor. Tot in de jaren ’70 hadden woningen vooral enkelvoudig glas. Ondertussen is zelfs dubbel glas al voorbijgestreefd. Hoogrendementsglas is nu de standaard: dit type glas isoleert 2 tot 3 keer beter dan gewoon dubbel glas, en 4 tot 5 keer beter dan enkel glas.

Waarom nog kiezen voor aluminium kozijnen?

Aluminium kozijnen winnen meer en meer aan populariteit. Dit hoeft niet te verbazen: ze beantwoorden niet enkel aan de thermische normen, er zijn nog veel andere belangrijke voordelen. We zetten ze op een rijtje:
• Heel onderhoudsvriendelijk
• Duurzaam: gaan tientallen jaren mee. Kunnen niet roesten, barsten of kromtrekken en zijn bijzonder kleurvast.
• Beschikbaar in oneindig veel kleuren. Naar afwerking kan je kiezen voor mat, glanzend, structuurlak. Je krijgt op de meeste kleuren 25 jaar lakgarantie.
• Aluminium is heel stevig, waardoor het bijzonder geschikt is voor grote raamoppervlaktes.
Ecologisch: aluminium is volledig recycleerbaar. Dit proces kan blijvend herhaald worden. Zo draagt u ook uw steentje bij aan een goed milieu.
Inbraakveilig: de stevigheid van het materiaal helpt tegen inbraak. Gecombineerd met inbraakwerend beslag heb je een heel veilige oplossing.

Een Aliplast specialist in je buurt

Wil je meer info of een offerte, klik dan hier voor een Aliplast specialist in je buurt.