Foto: 2022/Woningschaarste-dit-zijn-de-alternatieven.jpg

Woningschaarste, dit zijn de alternatieven!

De woningmarkt staat op dit moment helemaal op zijn kop en wordt het ene bod overboden door het anderen.

Guido van Loon 29 Juni 2022

Daarnaast staan er ook lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen. Het zit ook allemaal niet mee. In deze blog bespreken we wat de mogelijkheden zijn en eventueel tijdelijke alternatieven om voor huisvesting.

Tiny house

De naam zegt het al, een tiny house is een kleine woning van max 50 m2. De tiny houses zijn uit Amerika komen overwaaien en laten zien dat je genoegen moet nemen met een kleine woning waarbij je meer één kan zijn met de natuur. Je kan je tiny house zo duur maken als je zelf wilt, maar de koop van een tiny house begint vanaf 40.000 euro. Het wonen in een tiny house is niet alleen goedkoper, maar ook duurzamer omdat je minder gas en water gebruikt.

Containerwoning

Een ander alternatief is het wonen in een containerwoning. Een containerwoning is een hergebruikte container die na 15 jaar niet meer gebruikt kan worden als vrachtvervoer. Het is natuurlijk zonde om deze weg te gooien en kunnen daarom gebruikt worden om in te wonen. Je kan hierdoor ook meerdere containers als units aan elkaar plaatsen, waardoor je woning groter wordt. De standaardmaten van een containerwoning zijn 14m2 en 28m2. Je kan een containerwoning al kopen vanaf 30.000 euro. Ook is het mogelijk om zelf aan de slag te gaan met een containerwoning, maar houd er hierbij wel rekening mee dat je zelf voor de isolatie en ramen moet zorgen en hier wel een expertise voor nodig is.

Vakantiepark

Een vakantiepark of, zoals het in de volksmond genoemd wordt, een recreatiepark is voornamelijk bedoeld voor vakantie, maar in tijden van nood kan je hier ook gebruik van maken en dienen als tijdelijke woonplek. Je kan een chalet kopen of tijdelijk huren voor een lange periode. Een chalet kopen kan vanaf 40.000 en kan duurder uitlopen wanneer je er persoonlijk wensen in wilt verwerken. De chalets van Stekelbos bestaan uit tal van verschillende merken en daarnaast is het ook nog mogelijk om je eigen chalet vorm te geven. Wettelijk gezien mag er niet permanent gewoond worden op een recreatiepark, maar hier kan natuurlijk per gemeente uitzonderingen voor worden gemaakt.

Door de krapte op de woningmarkt zijn we genoodzaakt om naar alternatieven te kijken om ons te gaan huisvesten. Deze zijn voornamelijk goedkoper en bieden een goed alternatief. Je opties voor huisvesting zijn het kopen van een tiny house of containerwoning, maar ook een chalet kopen kan tot de opties behoren.

Reacties