Foto: mopac-zero-ready-system

Nieuw Zero Ready® systeem van Mopac eenvoudig, snel en betaalbaar

Met het innovatieve Zero Ready® systeem van Mopac is het bouwen van betaalbare energiezuinige en zelfs energieneutrale woningen in heel Europa mogelijk.

Met de internationale lancering van het innovatieve Zero Ready® introduceert Mopac Systems International een bouwsysteem met super isolerende componenten dat overal eenvoudig en snel kan worden toegepast.

Dat levert woningen op met een extreem hoge isolatiewaarde (Rc-waarde) van 9,1, die voldoen aan de strengste EU-normen die in de toekomst gaan gelden. Mopac International heeft het systeem in samenwerking met zijn internationale partners KraussMaffei, Randek AB en BASF ontwikkeld. Als pilot zijn de Zero Ready® componenten al toegepast in diverse bouwprojecten van stadswoningen tot appartementen, onder meer in het Duitse Alsdorf.

'Het systeem is drie jaar lang aan alle testen en certificeringen onderworpen en heeft die allemaal ruimschoots doorstaan. De isolatiewaarden en luchtdichtheid zijn absurd goed. Daarom zijn we nu klaar om de markt te betreden,' zegt Dirk Arnauts, uitvinder van het systeem en CEO van Mopac International.

Zero Ready® bedoeld voor nieuwbouw als voor isolatie van bestaande woningen

Omdat de producten rechtstreeks bij de fabriek in het Belgische Lommel te bestellen zijn, wordt de prijs gedrukt. Mopac richt zich de komende tijd op woningbouwcorporaties, projectontwikkelaars, aannemers, architecten, gemeenten en particulieren die bezig zijn met energieneutraal bouwen. Vanwege klimaatafspraken moet de wereldwijde uitstoot van CO2 in 2020 met 18 procent zijn verminderd ten opzichte van 1990. Aangezien 40 procent van die uitstoot wordt veroorzaakt door de verwarming van gebouwen, zijn energiebesparing en energieneutraal bouwen (zero emission) speerpunten van beleid.

De wanden-, vloeren- en dakelementen van het Zero Ready® systeem worden geproduceerd in een volledig geautomatiseerde productielijn en zijn smaller en sterker. Met behulp van speciaal ontwikkelde machines worden deze elementen onder druk geïnjecteerd met hoogwaardige isolatie. Het gehele productieproces wordt aangestuurd door CAD/CAM-technologie. Hierdoor kan er vlot, efficiënt en op grote schaal geproduceerd worden.

'Door deze innovatie hebben we het traditionele businessmodel omgedraaid. In de bouw ging ongeveer 70 procent van het bouwbudget naar manuren en amper 30 procent naar materialen. Bij Zero Ready® is dit andersom vanwege de hoge graad van automatisering en de bijzondere eigenschappen van het productieproces,' zegt Arnauts.

Publicatiedatum: 1 mei 2016

Reacties